Denis Bećirović i Zoran Milanović održali sastanak: Razgovarano i o Miloradu Dodiku

10
FENA
Denis Bećirović i Zoran Milanović održali sastanak: Razgovarano i o Miloradu Dodiku
Foto: Fena / Denis Bećirović, Zoran Milanović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarali su danas u Zagrebu o odnosima dvije zemlje, ali i o otvorenim pitanjima među kojima je i dugogodišnje pitanje međudržavne granice.

Bećirović boravi danas u službenoj posjeti Hrvatskoj gdje će se susresti s najviši dužnosnicima te zemlje i razgovarati o unapređenju međusobnih odnosa između BiH i Hrvatske, a posebno o jačanju bilateralne saradnje između dvije države.

Sagovornici su ocijenili da samo dijalog i razgovori mogu unaprijediti veze dvije zemlje, a politički predstavnici bi trebali slijediti dobre odnose koji građani između sebe imaju te razgovarati o otvorenim pitanjima kako bi se došlo do rješenja i relaksacije odnosa.

ArcelorMittal Zenica potvrdio: Danas će se trajno ugasiti Koksara u Zenici

ArcelorMittal Zenica potvrdio: Danas će se trajno ugasiti Koksara u Zenici

Milanović je izrazio zadovoljstvo zbog sastanka nakon duže stanke na najvišem nivou, dodajući da su razgovori bili u interesu Hrvatske, a interes Hrvatske je, kaže da BiH bude prostor stabilnosti i članica Evropske unije.

"Hrvatska je važan trgovinski partner BiH. Naša vanjskotrgovinska razmjena iznosi više od 2,8 milijardi eura, izvoz iz BiH u Hrvatsku je oko 1,35 milijardi, dok je uvoz u BiH oko 1,45 milijardi eura", podaci koje je danas iznio član Predsjedništva BiH u Zagrebu.

Razgovarano je i o sigurnosnoj situacija u regiji te je Bećirović kazao da BiH ima političara koji je iz političke prešao u sigurnosnu prijetnju, a to je predsjednik bh. entiteta Milorad Dodik koji, kaže Bećirović, mora biti zaustavljen u antidejtonskoj i antiustavnoj politici.

Denis Bećirović otputovao u Hrvatsku: Sastat će se sa Zoranom Milanovićem i Andrejem Plenkovićem

Denis Bećirović otputovao u Hrvatsku: Sastat će se sa Zoranom Milanovićem i Andrejem Plenkovićem

Na pitanje medija da Milanović prokomentira ove stavove Bećirovića o Dodiku, Milanović je kazao da Dodika vidi kao sagovornika, a ne kao sigurnosnu prijetnju jer je on legitimni predstavnik jednog od tri konstitutivna naroda koja žive u BiH.

"Neki dan je s njim bio jedan dogovor, a onda je ispalo drugo, ali to nije bila prijetnja, to je bila neodgovornost Dodika koja ugrožava i međusobne odnose, ali on je sagovornik ne znam gdje da tražim sagovornika",  podvukao je Milanović.

Još jednom je ponovio da je u BiH, u smislu biranja članova Predsjedništva BiH, problem Željko Komšić
 
"Stvarno jedna perverzija, travestija volje biračkog tijela, to tako dalje ne bi smjelo ići. Da se to promijeni volje nije bilo. Nije bilo pritiska hrvatske države koji je bio potreban. U tome je problem", rekao je Milanović.

Bećirović je još podvukao da BiH ima jasno definirane vanjskopolitičke ciljeve, a to su članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu koji su utemeljeni u strategijama i zakonima i svako ko drugačije misli treba pokrenuti proceduru izmjene tih dokumenata u nadležnim institucijama države.

Denis Bećirović putuje u Zagreb: Ovo je razlog njegove posjete

Denis Bećirović putuje u Zagreb: Ovo je razlog njegove posjete

Komentirao je i događaje oko južne i istočne intekonekcije i ponovio stav da to nije sporno ako se usvoji zakon o gasu na državnom nivou što je on u februaru predložio kao tačku dnevnog reda Predsjedništva BiH, najavljujući da će podržati sve razvojne projekte BiH ukoliko se dešavaju po zakonu.

"RS mora shvatiti da je to i u njihovom interesu kako bi realizirali te projekte. Postoje jasne direktive EU o tome. Trebamo razgovarati, a politika pritisaka i ucjena nije politika koja može donijeti dobro bilo kome", kazao je Bećirović.

U nastavku posjete Hrvatskoj planiran je susret Bećirovića s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije