Nijemci stigli u BiH: Denis Bećirović primio delegaciju Bundestaga

5
Radiosarajevo.ba
Nijemci stigli u BiH: Denis Bećirović primio delegaciju Bundestaga
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović sa Denis Bećirović sa delegacijom njemačkog BundestagaBundestaga

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović primio je delegaciju Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu njemačkog Bundestaga, saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću Predsjedništva BiH.

Bećirović je na početku susreta iskazao zadovoljstvo posjetom njemačke parlamentarne delegacije, kao i kontinuiranim interesom Njemačke za produbljivanje saradnje dvije zemlje. Član Predsjedništva BiH je rekao da Bosna i Hercegovina i Njemačka obilježavaju 30 godina diplomatske saradnje i da su bilateralni odnosi veoma dobri i imaju trend poboljšanja.

Spomenuo je rezoluciju njemačkog Bundestaga iz prošle godine pod nazivom "Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti", a koja dodatno doprinosi unapređenju odnosa dvije zemlje.

Denis Bećirović rezimirao posjetu Washingtonu: 'BiH što prije treba postati članica NATO-a i EU'

Denis Bećirović rezimirao posjetu Washingtonu: 'BiH što prije treba postati članica NATO-a i EU'

Također je rekao da je važna odluka njemačkog Bundestaga o odobravanju učešća njemačkih vojnika u sklopu misije EUFOR Althea u BiH i izražena je zahvalnost Njemačkoj i na angažmanu u oblasti deminiranja u Bosni i Hercegovini, ali i na velikoj ekonomskoj pomoći BiH.

Istaknuta je važnost parlamentarne saradnje Bosne i Hercegovine i Njemačke, a članovi Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu njemačkog Bundestaga su iskazali interes da nastave intenzivnu i dobru parlamentarnu saradnju i ubuduće. Kako je rečeno, razlog njihove posjete je da podrže što skorije formiranje Grupe prijateljstva i u Parlamentu BiH i nastavak dobre saradnje.

Nedim Makarević na tribini u Njemačkoj: Geostrateški trenutak BiH u svjetlu dešavanja u Ukrajini

Nedim Makarević na tribini u Njemačkoj: Geostrateški trenutak BiH u svjetlu dešavanja u Ukrajini

Razgovor je bio i o daljem putu BiH ka punopravnom članstvu u EU i izražena je zahvalnost podršci Njemačke u procesu dobijanja kandidatskog statusa.

Članovi Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu njemačkog Bundestaga su čestitali BiH na dodjeli kandidatskog statusa za članstvo u EU i kazali da je potrebno intenzivno raditi na sticanju uslova za članstvo.

U ime predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, sastanku je prisustvovao savjetnik Boris Tučić, a u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije