Denis Bećirović formirao Savjet za vanjsku politiku: Ovo su ciljevi

3
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović formirao Savjet za vanjsku politiku: Ovo su ciljevi
Foto: Predsjedništvo BiH / Formiran Savjet za vanjsku politiku

Pri Kabinetu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, formiran je Savjet za vanjsku politiku, s ciljem razmatranja određenih vanjskopolitičkih pitanja iz nadležnosti Predsjedništva BiH.

Savjet razmatra aktuelna pitanja iz oblasti vanjske politike, o čemu daje sugestije i preporuke koje član Predsjedništva BiH Denis Bećirović može uzeti u obzir prilikom donošenja odluka u funkciji ostvarivanja prava i dužnosti člana Predsjedništva BiH. Rad članova i ostvarivanje funkcija Savjeta za vanjsku politiku zasniva se na pro bono osnovi.

Konstituirajućoj sjednici prisustvovali su akademici, ambasadori i diplomate, univerzitetski profesori i novinari, koji su izrazili spremnost da svojim znanjem, iskustvom i praktičnim djelovanjem daju doprinos razmatranju najvažnijih pitanja koja se odnose na dalji demokratski razvoj Bosne i Hercegovine, procese evropskih i euroatlantskih integracija i pozicioniranje Bosne i Hercegovine kao aktivnog i konstruktivnog aktera na međunarodnoj sceni.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Denis Bećirović formirao Savjet za ustavnopravna pitanja, na čelu Nedim Ademović

Denis Bećirović formirao Savjet za ustavnopravna pitanja, na čelu Nedim Ademović

Savjet je na prvoj sjednici razmotrio incijative i aktivnosti usmjerene ka jačanju regionalne saradnje. Jačanje saradnje i dobrosusjedskih odnosa predstavlja jedno od osnovnih načela Procesa stabilizacije i pridruživanja i kao takvo čini ključni faktor u razvoju ukupnih odnosa i saradnje Bosne i Hercegovine i Evropske unije, te daljeg procesa integracije Bosne i Hercegovine u članstvo Evropske unije.

Imajući u vidu značaj ubrzane integracije Bosne i Hercegovine u članstvo Europske unije, Savjet je istakao da Bosna i Hercegovina treba nastaviti podržavati konstruktivne i kredibilne inicijative i aktivnosti koje su usmjerene ka jačanju regionalne saradnje i istovremeno u potpunosti kompatibilne sa procesom evropskih integracija.

U tom smislu, iskazana je podrška djelovanju i implementaciji projekata u okviru Berlinskog procesa, incijative pokrenute upravo sa ciljem bržeg postizanja standarda zemalja učesnica u procesu integracije i članstva u Evropskoj uniji.

Za predsjednicu Savjeta imenovana je Lejla Ramić Mesihović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Najnovije