Deminerski timovi FUCZ nastavljaju deminiranje na lokalitetu Golog brda

Fena
Deminerski timovi FUCZ nastavljaju deminiranje na lokalitetu Golog brda
Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) danas su započeli radove na deminerskom zadatku “Golo brdo 2”, na području općine Novi Grad Sarajevo, čija sumnjiva površina iznosi 57.391,00 metar kvadratni.

IZ FUCZ kažu da se radi o veoma zahtjevnom zadatku, a zbog konfiguracije terena ne postoji mogućnost korištenja mašina te će se raditi samo ručno.

Otvaranju tog zadatka, koji je nastavak aktivnosti FUCZ na deminiranju tog lokaliteta, prisustvovali su direktor FUCZ Fahrudin Solak i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Ranije su FUCZ i Općina Novi Grad Sarajevo potpisali sporazum o saradnji u oblasti zaštite i spašavanja na realizaciji projekata iz oblasti deminiranja i podrške civilnoj zaštiti u nabavci opreme koja će se koristiti u operacijama deminiranja i drugim aktivnostima zaštite i spašavanja.

Na osnovu tog sporazuma FUCZ će, u svrhu deminiranja na području te općine deminirati lokaciju Golo brdo, površine 16.323,96 m2, koja se nalazi u obuhvatu izgradnje budućeg Memorijalnog kompleksa “Brdo Žuč”.

To je jedan od zadataka na kojima su deminerski timovi FUCZ u proteklom periodu radili na tom lokalitetu. Na lokalitetu brda Žuč u prethodnoj godini deminerski timovi FUCZ (“Sarajevo Bˮ , “Deminerski tim za uzorkovanjeˮ, “Busovača Bˮ, “Livno Bˮ sa 46 deminera i POEK tim sa dvije prege na uzorkovanju) završili su deminiranje na zadatku “Kota 830-1ˮ na području općine Vogošća.

Površina je bila 52.025,00 m² sumnjive površine, a tehnički je izviđeno i više od planiranog, 55.023,00 m² sumnjive površine, od čega manuelno 17.688,00 m². Oko pronađenih mina očišćeno je 1.821 m², a uklonjeno vegetacije sa 37.335,00 m² površine. Na ovom zadatku je pronađeno sedam mina (jedna mina PMR-2A,  tri mine PMR-2AS i tri mine PMA-2) i 63 komada NUS-a.

Na zadatku “Golo brdo 1”, čiji se završetak planira 7. novembra ove godine, i na kojem su angažovani deminerski timovi FUCZ (“Sarajevo  B”,  Timovi iz HNK, “Tuzla B” i “Goražde B”) ukupno je očišćeno 16.324,00m² sumnjive površine a pronađeno više od 170 komada PP mina i NUS-a – navode iz FUCZ.

Iz FUCZ navode da to nije jedini projekt Općine Novi Grad i FUCZ te da će  biti nastavljeni radovi na deminiranju drugih kontaminiranih površina, posebno poljoprivrednih tamo gdje se vraćaju povratnici ili gdje postoji zainteresiranost lokalnog stanovništva za korištenje poljoprivrednog zemljišta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije