Na lokalitetu Kalin hadži-Alijine džamije pronađena minobacačka bomba

Radiosarajevo.ba
Na lokalitetu Kalin hadži-Alijine džamije pronađena minobacačka bomba
Na lokalitetu Kalin hadži-Alijine džamije u Sarajevu, prekoputa Narodnog pozorišta danas je prilikom arheoloških iskopavanja pronađena minobacačka bomba.

Kako nam je kazao direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, ekipa je upućena na teren kako bi utvrdila kolika je opasnost pronađene bombe i kako bi na vrijeme bila uklonjena.

Neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS) su pronašli radnici prilikom arheoloških iskopavanja lokaliteta Kalin hadži-Alijine džamije, a koja su počela početkom ovoga mjeseca.

Inače, riječ je o projektu kojim bi se trebalo otkriti pravo historijsko bogatstvo na lokalitetu pored Narodnog pozorišta u Sarajevu, gdje je nekada postojala jedna od najljepših sarajevskih džamija.

Projekt bi trebao potrajati do kraja septembra, nakon čega će se pristupiti konzervaciji ostataka džamije, izradi elaborata i najzad prezentaciji pronađenih elemenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije