Delegati SDA neće doći: Bez rasprave o izmjenama Izbornog zakona u Domu naroda

I.S.
Delegati SDA neće doći: Bez rasprave o izmjenama Izbornog zakona u Domu naroda
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović, Amir Fazlić i Asim Sarajlić ipak neće prisustvovati današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Tema je trebala biti izmjena Izbornog zakona BiH, ali ovo jasno znači da bez prisustva SDA-ovih delegata neće biti foruma.

Podsjetimo, za održavanje sjednice je neophodno da prisustvuju barem tri delegata iz sva tri kluba.

Danas komemoracija i dženaza akademiku Dževadu Jahiću

Danas komemoracija i dženaza akademiku Dževadu Jahiću

Ovu informaciju potvrdio je i Bakir Izetbegović putem konferencije za novinare u Sarajevu.

"Čović je odlučio održati današnju sjednicu. Ukoliko bi zakon prošao - zakomplikovalo bi se pitanje izmjena Izbornog zakona koje su sutra na dnevnom redu Predstavničkog doma. SDA je odlučila zato da ne prisustvuje sjednici i donošenju ovog nakaradnog prijedloga", poručio je Izetbegović.

Poručio je kako je SDA uvijek raspoložena za rješenja koja se tiču i državne imovine.

"SNSD će možda dodatno omekšati, možda zbog situacije u svijetu. Do njih je, nije do SDA", naveo je lider SDA.

Govorio je i o održavanju izbora ove godine.

"Rasplet će se desiti na kraju krajeva na izborima u oktobru ove godine. Trebali bi izbori uslijediti i trebali bi početi svi raditi. Trebat će podrška međunarodne zajednice, eventualno nametanje nekih odluka. Visoki predstavnik bi trebao mnogo toga da uradi do izbora - sve što se bude bojkotovalo i što bude neustavno", naglasio je Izetbegović.

Trebalo se raspravljati o zahtjevu izaslanika iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH: Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš i Bariše Čolaka za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Ovo bi bio jedan pokušaj HDZ-a BiH da nametne svoj koncept izbornog zakonodavstva koji suštinski vodi u nastavak etno podjela u zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije