Delegati iznijeli stavove o zakonu o pravima demobilisanih boraca

Fena
Delegati iznijeli stavove o zakonu o pravima demobilisanih boraca
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (April, 2018.)

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević na vanrednoj sjednici Dom naroda Parlamenta FBiH obrazložio je Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, koji delegati razmatraju po hitnom postupku.

"Očekujem da usvojite zakon vodeći računa da to bude realno i provodivo zakonsko rješenje. Predviđeno je 15 prava, među kojima izdvajam zdravstveno osiguranje, liječenje ovih  kategorija u svim zdravstvenim ustanovama, zapošljavanje i borački dodatak", rekao je Bukvarević.  

Zakon predviđa i objavu jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

"Nakon stupanja na snagu zakona resorno ministarstvo ima obavezu u roku od 60 dana objaviti registar. Ostalo je da ažuriramo podatke za Goražde i Sarajevo", dodao je Bukvarević.

Smatra neophodnim da se precizira i izvor dodanih sredstava za finansiranje ovog zakona.

"Predstavnicima boraca je jasno da moramo da nađemo realan fond i donesemo zakon koji ima jasno definisane izvore finansiranja. Imamo zaključak Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da se donese Zakon o igrama na sreću i sva sredstva usmjere za borce", kazao je Bukvarević o zakonu za čiju je primjenu u 2019. godini predviđeno 14 miliona KM.

Po otvaranju rasprave o navedenom Prijedlogu delegat Kluba Hrvata Ivo Tadić konstatovao je da ovakav zakon populistički, nerealan i neprovodiv.

"Želim naglasiti da je 21. septembra prošle godine ispred Kluba Hrvata predložen zakon, u kojem je bio ugrađen braniteljski dodatak. To govorim jer je trebalo dosta vremena i što se radi o širokoj oblasti. Međutim, sada dobijamo zakon u potpuno drugom obliku, a od pripadnika HVO-a u njegovoj izradi niko nije sudjelovao" rekao je Tadić.

Tvrdi da će onaj branitelj koji ima mirovinu 2.000 KM imati braniteljski dodatak od 100 KM, dok će oni sa niskim mirovinama imati oko 15, 16 KM.   

"Također, rekli smo da poslodavac mora plaćati braniteljski dodatak, pa je pitanje ko će primiti u realnom sektoru branitelja i plaćati mu borački dodatak" naveo je Tadić.

Zatražio je da mu se pojasni dilema da li će, po predloženom zakonu, pripadnici Armije BiH i HVO-a u Oružanim snagama BiH primati borački dodatak, dok neće pripadnici vojske Republike Srpske.

Uvjeren je da će na vanrednoj sjednici Doma naroda biti usvojen ovaj zakon, iako, kako kaže, sumnja u njegovu provodivost.

U ime Kluba Bošnjaka dopredsjedavajući Doma naroda JasenkoTufekčić potvrdio je jednoglasnu spremnost svih članova kluba da se riješe aktuelna pitanja u vezi boračke populacije.   

"Ne radi se o nikakvoj duploj igri - podvukao je Tufekčić, koji je predložio amandman u cilju sprečavanja proizvoljnog utvrđivanja datuma demobilizacije Bošnjaka iz Livanjskog kantona kako bi se ovoj grupi pripadnika Oružanih snaga BIH priznali korištenje prava iz seta boračkih zakona.

"Velikom broju Bošnjaka iz Livanjskog kantona, koji su bili pripadnici Oružanih snaga BiH i učestvovali u odbrani BiH, nikada nije priznat status demobilisanih boraca jer nisu dobili rješenje o demobilizaciji" kaže Tufekčić.

Osim njega i predsjednik Kluba Hrvata Tomislav Martinović podnio je amandman kojim traži da u prijedlogu zakona umjesto „u roku od 60 dana“ stoji „narednog dana“ od stupanja na snagu zakona kada će resorno ministarstvo imati obavezu da na web stranici objavi Jedinstveni registar.

"S obzirom na to da prema dostupnim informacijama s kojima raspolažemo Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata već pristupilo izradi ovog registra i neke dijelove već učinilo dostupnim za javnost, mišljenja smo kako su se danom stupanja na snagu ovog zakona stekli uvjeti da se registar korisnika u potpunosti javno objavi" rekao je Martinović.

Budući da je Prijedlog zakona već usvojen u Predstavničkom domu uz amandmane predložene od poslanika tog doma Jasenko Tufekčić pojasnio je da se u slučaju ako u domovima ne budu usvojeni identični tekstovi aktivira mehanizam Komisije za različito usvajanje tekstova zakona.

- Nikada se nismo izjašnjavali o amandmanima Predstavničkog doma, mi se možemo izjasniti o amandmanima koji su eventualno usvojeni u našem domu - istakla je predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara, koja je potom sazvala predsjednike klubova kako bi zajednički razmotrili model kako da zakon pošalju na usaglašavanje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije