Počela sjednica Doma naroda PFBiH, borci na protestu čekaju ispunjenje zahtjeva

Fena
Počela sjednica Doma naroda PFBiH, borci na protestu čekaju ispunjenje zahtjeva
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sjednica Parlamenta FBiH
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH počeo je zasjedanje na kojem se po hitnom postupku očekuje izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, koji je uz amandmane već odobrio Predstavnički dom.

Ishod rasprave delegata najviše iščekuju demobilizirani borci, koji su se u velikom broju i ovoga puta okupili ispred zgrade Federalnog parlamenta.

Pored usvajanja predloženog zakona, kojim se propisuje 15 prava, demobilizirani borci mirnim protestom poručuju da neće odustati i od ostalih zahtjeva, te se nadaju da će im nakon Predstavničkog doma i Dom naroda svojim odlukama izaći ususret.

Nekoliko stotina boraca pred zgradom Parlamenta FBiH: Nema odustajanja

Mjesečni novčani dodatak, po tom prijedlogu, imat će demobiliziran branitelj stariji od 65 godina koji zajedno s bračnim partnerom nemaju sredstava za izdržavanje, potom borci stariji od 60 godina koji su bili u oružanim snagama najmanje godinu dana, a u evidenciji nezaposlenih su također najmanje godinu te ni oni zajedno s bračnim partnerom nemaju primanja.

Propisano je da žena borac ima pravo na ovaj dodatak ako je starija od 50 godina i ako je u oružanim snagama bila najmanje godinu, koliko i u evidenciji nezaposlenih, te s bračnim partnerom nema sredstava za izdržavanje. Također, ovo pravo odnosi se i na demobilisane branioce starije od 57 godina koji su tri godine bili u borbi, minimalno godinu na birou, a također nemaju sredstava za izdržavanje s bračnim partnerom.

Zakonom je propisana i javna objava jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

U skladu sa sporazumom Vlade i boračkih udruženja, ranije je potvrđeno, da se iznos od 315,5 miliona KM neće mijenjati s pozicije resornog ministarstva u narednih pet godina. Od toga je 14 miliona KM predviđeno za primjenu predloženog zakona u 2019. godini.

Također, u formi prijedloga na dnevnom redu nalazi se zakon o mirnom rješavanju radnih sporova,  rodiljnim i roditeljskim potporama u Federaciji BiH, finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, te izmjene i dopune Zakona o plaćama i drugim naknadama sudija i tužilaca u FBiH.  

Delegati bi se trebali očitovati o  nacrtima zakonskih rješenja u vezi s lovstvom, zaštite prijavitelja korupcije, deviznog poslovanja, privrednih društava, registracije poslovnih subjekata u Federaciji, zastupanju u osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju, slobodnim zonama i elektronskom potpisu.

Osim toga, a nakon što protekne sat predviđen za delegatska pitanja i inicijative, planirano je i razmatranje izvještaja o radu nekoliko federalnih institucija, kao i Izvještaja o izvršenju  prošlogodišnjeg budžeta Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije