Nekoliko stotina boraca pred zgradom Parlamenta FBiH: Nema odustajanja

L. K.
Nekoliko stotina boraca pred zgradom Parlamenta FBiH: Nema odustajanja
FOTO: Radiosarajevo.ba / Nazif Gološ
Uoči sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, demobilizirani borci su se ponovo okupili pred zgradom Parlamenta. Već ima na stotine boraca, koji još nastavljaju pristizati iz svih krajeva Federacije Bosne i Hercegovine.

Borci su poručili da neće odustati od svoja tri zahtjeva, koja su prošle godine, u julu, uputili vlastima u Federaciji BiH.

Jedan je da se javno objavi registar boraca. Drugi da se isplati šest KM za svaki mjesec koji su učestvovali u ratu u BiH, u periodu 1992-1995. A, treći je da se prestane s finansiranjem federalnih udruženja boraca.

Razgovarali smo s jednim od boraca koji su došli na protest koji je rekao za Radiosarajevo.ba da će nastaviti biti uporni u traženju svojih zahtjeva. Gološ Nazif je rekao da je došao iz Zavidovića i da je došao u Sarajevo sa 175 ljudi.

 Nazif Gološ  - undefined

Nazif Gološ (FOTO: Radiosarajevo.ba)

"Nadam se da će danas biti naša konačna pobjeda. Ovo se danas mora riješiti. Ne idemo odavde ako se ne riješi. Blokirat ćemo cijelu Federaciju ne riješe li naše zahtjeve", rekao je Gološ.

Primjetno je da na današnjim protestima ima i žena koje podržavaju ovaj protest. Tu je danas i Emina Pjanić koja je došla iz Gračanice sa svojim radnim kolegama.

 Emina Pjanić  - undefined

Emina Pjanić (FOTO: Radiosarajevo.ba)

Gospođa Pjanić je za Radiosarajevo.ba rekla: "Došao je cijeli autobus da podrži borce jer i mi smo obespravljeni. Dolazimo ispred preduzeća Fortuna gdje je bezbroj obespravljenih radnika. Ovi parlamentarci trebaju napokon početi raditi svoj posao i zaštiti običan narod."

BORCI_protest_RSA (3).jpg - undefined

Protesti boraca (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas bi se trebao očitovati o Prijedlogu zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, koji je uz amandmane već odobrio Predstavnički dom.

Izjašnjavanje je predloženo po hitnom postupku, koji je predviđen i za razmatranje prijedloga zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama u Federaciji, kao i zakona o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u FBiH.

Ostaje da se vidi kako će se očitovati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH o zahtjevu boraca koji ne odustaju od svojih zahtjeva. Zbog protesta demobiliziranih boraca obustavljen je saobraćaj u ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu (kod zgrade Parlamenta FBiH), saopćeno je iz BIHAMK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije