Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

24
N. O.
Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Obilježavanje 32. godišnjice od bitke u bivšoj Dobrovoljačkoj

U subotu, 20. aprila, obilježavaju se 32 godine od napada na kolonu JNA u nekadašnjoj ulici Dobrovoljačka povodom čega su se delegacije iz RS-a okupile u Sarajevu kako bi odale počast poginulim borcima, javlja reporter portala Radiosarajevo.ba sa mjesta događaja.

U incidentu između vojnika JNA u povlačenju i pripadnika Teritorijalne odbrane Republike BiH ubijeno je i ranjeno nekoliko osoba.

U 11.00 sati, u ulici Hamdije Kreševljakovića, nekadašnjoj Dobrovoljačkoj, obavljena je mirna šetnja, polaganje cvijeća i vjerski pomen. 

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Na obilježavanju su prisustvovali i bivši pripadnik JNA Slobodan Bojanić, savjetnik Željke Cvijanović Boško Tomić, vršilac dužnosti direktora Centra za istraživanje rata i ratnih zločina Viktor Nuždić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Branimir Kujić, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS Vukota Govedarica i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Reporter portala Radiosarajevo.ba javlja da je cijeli događaj prošao bez incidenta, uz jake policijske snage. 

Podsjetimo, 3. maja je 1992. godine trebala biti izvršena razmjena vojnika JNA iz Kasarne Bistrik u Sarajevu u zamjenu za predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, kojeg je dan ranije JNA zarobila na aerodromu na povratku iz Lisabona.

Nedugo nakon polaska, kolona je presječena i zaustavljena u Dobrovoljačkoj, današnjoj ulici Hamdije Kreševljakovića.

Tačan broj poginulih varira. U jednom od intervjua nekadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA Milutin Kukanjac kazao je da je tog dana, 3. maja 1992., smrtno stradalo šest osoba. Prema podacima Tužilaštva BiH, poginulo je osam, dok su ranjene 24 osobe.

Jake policijske snage na ulicama Sarajeva povodom obilježavanja "Dobrovoljačke"

Jake policijske snage na ulicama Sarajeva povodom obilježavanja "Dobrovoljačke"

Tužilaštvo BiH je 2012. godine obustavilo istragu protiv 14 osoba za ovaj slučaj, a među njima su bili danas pokojni general Armije Republike BiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva Republike BiH Ejup Ganić.

O Dobrovoljačkoj ulici stav je dao ranije Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila "legitimna vojna meta".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije