Delegacija Vlade FBiH s direktoricom Europske razvojne banke: Fokus na izgradnji Koridora Vc

0
Fena
Delegacija Vlade FBiH s direktoricom Europske razvojne banke: Fokus na izgradnji Koridora Vc
Foto: Vlada FBiH / Sastanak delegacije Vlade FBiH i direktorice EBRD

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, te predstavnici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, sastali su se danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu sa direktoricom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl i njenim saradnicima.

Teme razgovora bili su aktuelni projekti u Federaciji BiH koji se realiziraju uz podršku EBRD-a, te se prevashodno odnose na izgradnju dionica autoputa na Koridoru Vc. Također, pored putne bilo je riječi i o investicijama u željezničku infrastrukturu, kao i u oblast energetske tranzicije.

Predstavnici Federalnog ministartstva prometa i komunikacija naveli su dva bitna projekta koji uključuju modernizaciju i elektrifikaciju željezničke infrastrukture, a koji su uključeni u trogodišnji Program javnih investicija FBiH.

Nema više neurednog ormara: Evo kako se slaže posteljina, majice, peškiri

Nema više neurednog ormara: Evo kako se slaže posteljina, majice, peškiri

Nikšić je istakao opredjeljenje Vlade FBiH za kontinuitet u partnerskoj saradnji u provedbi svih važnih projekata koji se realiziraju uz podršku EBRD-a, kao i drugih međunarodnih finansijskih institucija bez kojih bi se velike investicije teško mogle realizirati.

Jedan od važnijih interesa za Vladu Federacije naveo je projekt Južne interkonekcije, kao dodatni izvor energije, ali i ekonomskog razvoja i napretka BiH.

Sastanak delegacije Vlade FBiH i direktorice EBRD
Foto: Vlada FBiH: Sastanak delegacije Vlade FBiH i direktorice EBRD

Direktorica Naessl, uz čestitke na imenovanju Vlade, zaželjela je nastavak uspješne saradnje na mnogim započetim projektima posebno u saobraćajnoj infrastrukturi. Iskazala je zadovoljstvo da Vlada Federacije planira nove kapitalne investicije.

Naglasila je i važnost projekata energetske tranzicije koji uključuju obnovljive izvore energije. S tim u vezi, zatražena je podrška Vlade u donošenju odluka o dekarbonizaciji i novog zakona o energetici, a kako bi se uskoro sa JP Elektroprivreda BiH realizirala dva projekta izgradnje solarnih elektrana.

Solarni paneli u Bosni i Hercegovini: Kakva je budućnost obnovljive energije u našoj zemlji?

Solarni paneli u Bosni i Hercegovini: Kakva je budućnost obnovljive energije u našoj zemlji?

Premijer Nikšić istakao je također da su projekti koji se tiču smanjenja zagađenosti, između ostalih, prioriteti na kojima će Vlada raditi, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije