Bh. gazela na Koridoru Vc iznad Počitelja: Most koji bi trebao spojiti BiH sa sedam europskih država

5
Radiosarajevo.ba
Bh. gazela na Koridoru Vc iznad Počitelja: Most koji bi trebao spojiti BiH sa sedam europskih država
Foto: Radiosarajevo.ba / Most Počitelj na Koridoru Vc

U vrijeme kada su Autoceste Federacije BiH danas objavile međunarodni tender za izgradnju posljednje sjeverne dionice autoceste na Koridoru Vc (dionica Ozimice – Poprikuše, vrijednost radova 600 miliona KM), dolazi lijepa priča sa južnog dijelu ovog koridora u Bosni i Hercegovini.

Naime, polako se privodi spajanje Bosne i Hercegovine na Jadransko-jonsku autocestu, projekt koji bi trebao povezati zemlje regije, ali i Bosnu i Hercegovinu sa državama Europske unije kako na sjeveru, tako i na jugu Europe.

Upravo je ekipa portala Radiosarajevo.ba bila u Počitelju, gdje je u toku završna gradnja mosta čija je vrijednost 36 miliona eura (72 miliona KM). Kada bude gotov skratit će put u Dalmaciju ili Bosnu i Hercegovinu.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Ukupna dužina Jadransko-jonske ceste iznosi 1.112 kilometara. Predviđeno je kako će prolaziti kroz sedam zemalja - Italiju, koja je polazna tačka, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju te sve do Grčke.

Most Počitelj na Koridoru Vc
Foto: Radiosarajevo.ba: Most Počitelj na Koridoru Vc

Podsjetimo, još 2018. godine Europska unija je u sklopu strategije za tzv. Dunavsku regiju predstavila prioritetne zadatke za unapređenje mobilnosti i povezivanja kako u cestovnom, tako i u slučaju željezničkog i zračnog saobraćaja od čega bi korist zapravo imalo 14 zemalja kako južne tako i centralne Europe.

Kada je riječ konkretno o Jadransko-jonskoj autocesti, ona počinje u Trstu i veže se za već postojeći put RA 13 koji ide prema granici sa Slovenijom gdje se dalje put povezuje s Hrvatskom i cestama A7, i A1 koja je od posebnog značaja i za samu Bosnu i Hercegovinu.

Prema planu, Jadransko-jonska autocesta u Bosni i Hercegovini trebala bi početi na Graničnom prijelazu Bijača i već izgrađenom dijelu autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu.

Most Počitelj na Koridoru Vc
Foto: Radiosarajevo.ba: Most Počitelj na Koridoru Vc

Kroz Bosnu i Hercegovinu, prolazila bi smjerom Počitelj – Trebinje. Kroz istočnu Hercegovinu, prema Crnoj Gori. A ne kroz uzani pojas samog juga Dalmacije.

Za projektanta ovog dijela Jadransko–jonskog koridora odabrana je grupa ponuđača, koju čine IGH d.o.o. Mostar, Institut IGH d.d. Zagreb i Integra d.o.o. Mostar.

Trasa dionice Počitelj – Stolac, ukupne dužine oko 23 kilometra, počinje od definiranog spoja s Koridorom Vc, a u nastavku trasa ide obodom platoa “Dubrava”, iza naseljenih mjesta Gaj i Brijeg sve do dijela gdje prelazi preko korita rijeke Bregave, sa sjeverne strane platoa na južnu u zoni “Habatnice”.

Do prelaska na suprotnu stranu korita rijeke Bregave, na trasi su predviđena ukupno četiri mosta. Pored mostova, na ovom dijelu trase, predviđena su dva potputnjaka. Trasa prolazi pretežno nenaseljenim dijelom odnosno iza postojećih naselja.

Na dionici je predviđeno odmorište Kruševo. Od desetog kilometra trasa se penje prema tunelu (L= 990 m), te nastavlja sve do platoa gdje je predviđeno čvorište za Neum i Stolac. Na ovom dijelu trase predviđeno je pet potputnjaka, te jedan natputnjak u sklopu čvorišta „Neum-Stolac“.

Most Počitelj na Koridoru Vc
Foto: Radiosarajevo.ba: Most Počitelj na Koridoru Vc

Ukupna dužina Jadransko-jonske autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu precizno iznosi 102,6 kilometra, a završava na granici s Crnom Gorom.

Ovaj koridor je jedan od od prioritetnih infrastrukturnih projekata za Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na to da prolazi kroz sedam zemalja ima i veliku regionalnu važnost.

Drugim riječima, ako iz Budimpešte krenete na jug, kroz Slavoniju i Bosnu, pa u Hercegovinu, pokraj Počitelja ćete birati želite li dalje na jugoistok prema Grčkoj ili ćete Dalmatinom na zapad.

Vjerujemo – uskoro...

Jadransko-jonska autocesta kroz sedam država

Jadransko-jonska autocesta je dio europske transportne mreže na širem području jugoistočne Europe, a uključuje države: Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju, Italiju, Sloveniju i Grčku.

Osnovna zamisao izgradnje ovakvog transportnog koridora je otvaranje mogućnosti razvoja regionalnih tržišta koja se nalaze na generalnim transportnim osovinama od Europe prema Aziji.

Trasa autoceste u FBIH prema idejnom rješenju ima početak u interregionalnom čvoru Počitelj kojim se povezuje buduća trasa Jadransko-jonske autoceste sa trasom autoceste na Koridoru Vc, a završava na granici s Crnom Gorom.

Ukupna dužina Jadransko-jonske autoceste kroz BiH je 102,6 kilometara od čega je u Federaciji 39,6 kilometara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije