Delegacija FMUP-a položila cvijeće na grob Joze Leutara

0
Radiosarajevo.ba
Delegacija FMUP-a položila cvijeće na grob Joze Leutara
Foto: FUP / Delegacija FMUP-a položila cvijeće na grob Joze Leutara

Delegacija Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova danas je položila cvijeće na grob Joze Leutara na mjesnom groblju kod Mostara u znak sjećanja na tragičnu pogibiju Joze Leutara, tadašnjeg zamjenika ministra FMUP-a.

Na današnji dan 1999. godine, Jozo Leutar podlegao je u bolnici od teških povreda, koje je zadobio 16. marta 1999. godine kada je teško povrijeđen u eksploziji eksplozivne naprave koja je bila podmetnuta pod službeni automobil Joze Leutara.

Malo prije 8 sati, 16. marta 1999. godine, Leutar, zamjenik ministra za unutrašnje poslove Federacije BiH krenuo je na posao u službenom VW Golfu III.

Ovo je lista zemalja koje će biti kosponzori rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a

Ovo je lista zemalja koje će biti kosponzori rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a

Dok se Leutar, s vozačem Željkom Ćosićem, približavao raskrsnici u blizini tadašnje ambasade SAD-a na Ciglanama, u automobilu je eksplodirala podmetnuta naprava.

Teško povrijeđeni Leutar prebačen je u bolnicu Koševo gdje je preminuo 12 dana kasnije, dok je vozač Ćosić zadobio povrede koje nisu bile opasne po život.

Bio je to najpoznatiji politički atentat u novijoj historiji BiH. 

U sklopu istrage za ubistvo su osumnjičeni sâm vozač Željko Ćosić, potom Zoran Bašići Dominik Ilijašević Como ali su zbog nedostatka dokaza oslobođeni na kraju sudskog procesa u novembru 2002. godine.
Jozo Leutar rođen je 23. septembra 1953. u Livnu. Srednju policijsku školu završio je u Sarajevu, Fakultet kriminalistike u Zagrebu, a Fakultet političkih nauka u Sarajevu.

Cijeli život radio je u policiji, najprije kao u saobraćajnoj jedinici, potom u službi tadašnje državne sigurnosti, a do 1992. u sarajevskoj policiji obavljao je poslove načelnika krim-službe.

Od 1992. bio je zamjenik načelnika PU Travnik i zapovjednik brigade HVO-a, potom načelnik sektora za poslove policije u MUP "Herceg-Bosne", pomoćnik ministra za policijske poslove.

Nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma (1994) i uspostavljanja Federacije BiH, imenovan za zamjenika ministra za unutarnje poslove u Vladi FBiH, gdje je radio do atentata.

Delegacija Federalne uprave policije će 28. marta 2021. godine položiti vjenac u zgradi Federalne uprave policije i u Mostaru na mjestu ukopa pok. zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Joze Leutara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije