Ustavni sud BiH donio presudu u slučaju "Leutar"

2
Radiosarajevo.ba
Ustavni sud BiH donio presudu u slučaju "Leutar"
FOTO: Arhiv / Leutar/ Dalipagić

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na sjednici Velikog vijeća održanoj danas usvojio je žalbu Ivice Leutara, sina pokojnog doministra unutrašnjih poslova Federacije BiH, Joze Leutara, potvrdila je za Radiosarajevo.ba poznata mostarska advokatica Nada Dalipagić iz iz Advokatske kancelarije "Dalipagić-Crnjac ".

"Izražavam veliko zadovoljstvo ovakvom odlukom Ustavnog suda BiH jer ista vraća vjeru u pravosuđe i u opću sigurnost građana BiH. Posebno sam zadovoljna zbog obitelji pokojnog Leutara koja je našem uredu ukazala povjerenje", kazala je Dalipagić za Radiosarajevo.ba.

Kako je istakla, detaljnije će moći komentirati odluku nakon što dobiju pismeni otpravak.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Inače, Ustavni sud zaključio da "postoji povreda prava na život zbog propusta javne vlasti da postupi u skladu sa zahtjevom ažurnosti i razumne djelotvornosti, odnosno djelotvornosti u provođenju istrage povodom događaja u kojem je apelantov otac povrijeđen od kojih povreda je kasnije podlegao".

"Istraga nije završena ni nakon 22 godine poslije događaja", naveli su iz ovog suda, prenijeli su mediji.

Porodica Leutra već decenijama se bori za istinu i pravdu u slučaju ubistva oca i supruga, bivšeg federalnog monistra unutrašnjih poslova.

Dio presude Ustavnog suda - undefined

FOTO: Screenshot: Dio presude Ustavnog suda

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije