Porodica obilježila dvije decenije od ubistva Joze Leutara

Anadolija
Porodica obilježila dvije decenije od ubistva Joze Leutara
Foto: Bljesak.info / Grob Joze Leutara

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je na groblju Masline u Mostaru obilježena 20. godišnjica od smrti zamjenika federalnog ministra unutrašnjih poslova Joze Leutara.

Uz članove porodice Leutar, na mjesto ukopa Joze Leutara vijence je položila delegacija Federalne uprave policije.

Nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma (1994. godine) i uspostave Federacije Bosne i Hercegovine, Jozo Leutar je imenovan za zamjenika ministra unutrašnjih poslova u Vladi Federacije, gdje je radio do atentata, 16. marta 1999. godine, nakon kojeg je preminuo u sarajevskoj bolnici Koševo 28. marta 1999. godine.

Sestra Joze Leutara, Mara Jozić kaže da se osjeća tužno i žalosno i nakon 20 godina, te je još teže što do danas nisu otkriveni odgovorni za njegovu smrt.

 

Kao da je jučer bilo za nas, a punih je 20 godina. Netko kada bi mi rekao - vrijeme liječi rane, nikada, samo je teže. Pravda je spora, ali je dostižna. Ja vjerujem od prvog dana da pojedini ni sada mirno ne spavaju. Ništa im ne treba, ni dukati, ni dijamanti, treba im samo da im je savjest čista, ali njihova savjest nije čista ni pred Bogom ni pred narodom. Naroda se ne boje, a ni Boga, ali ipak će vrijeme pravde doći, kazala je Jozić.

 

Istaknula je kako je ponosna na svog brata i njegove planove, te da se u Hrvatskoj i svim krajevima Bosne i Hercegovine među ljudima svih naroda zna da je on bio pošten i vrijedan čovjek.

 

Samo da se istraži ovaj zločin nad zločinima. Moja mama je preminula kad je papa dolazio u Sarajevo prije četiri godine, uvijek joj je bila samo rak-rana da se zna tko je odgovoran, ali zna se, tvrdi sestra pokojnog doministra Leutara.

 

Nećakinja Joze Leutara Renata Jozić smatra da je pravda možda spora, ali vjeruje da će biti dostižna.

 

Prošlo je 20 godina, a ja vjerujem da će oni koji trebaju, jednog dana biti uhapšeni, to je bez daljnjeg. Ako ne za 20, možda za 30 godina, samo treba izdržati nekako“, kazala je Renata Jozić.

 

Prije 20 godina, 16. marta 1999. godine, Jozo Leutar, zamjenik ministra unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, krenuo je na posao službenim vozilom u kojem je s njim bio službeni vozač.

U blizini tadašnje zgrade Ambasade Sjedinjenih Američkih Država automobil je eksplodirao. Leutar je životno ugrožen prebačen u bolnicu Koševo. Nakon 12 dana izgubio je bitku za život.

Ubice i nalogodavci ubistva Joze Leutara još nisu otkriveni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije