BiH / Vođa delegacije EPP-a čestitao Zvizdiću na napretku u integracijskim procesima

30. 08. 2018. u 16:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa delegacijom Evropskog parlamenta, grupa Evropske narodne stranke (EPP).

Zvizdić je informirao europarlamentarce o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH. Istaknuo je opredijeljenost Vijeća ministara BiH euroatlantskim integracijama, kao primarnom vanjsko-političkom cilju Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je Bosna i Hercegovina odgovorila na Upitnik EK i da se trenutno radi na izradi odgovora na dodatna pitanja. Dodao je da bi dobijanje kandidatskog statusa bio veliki podsticaj za nastavak procesa integracija BiH i regije u EU, kao i daljoj političkoj stabilizaciji, izgradnji mira i ekonomskom razvoju.

Zvizdić je upoznao europarlamentarce da je Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici usvojilo Okvirnu energetsku strategiju BiH do 2035. godine, čime je otvoren pristup novim razvojnim fondovima i omogućeno ravnopravno partnersko učešće u projektima u okviru Berlinskog procesa.

Vođa delegacije EPP-a, potpredsjednik EPP grupe zadužen za proširenje i mediteransku politiku, europarlamentarac iz Republike Bugarske Andrey Kovatchev rekao je da EPP grupacija u Evropskom parlamentu pruža punu podršku euroatlantskim aspiracijama Bosne i Hercegovine.

Čestitao je Zvizdiću na napretku u integracijskim procesima i realiziranim reformama, te ohrabrio vlasti u BiH da nastave sa neophodnim reformskim procesima kako bi se ubrzao evropski put naše zemlje, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA