Delegacija EU komentirala sastanak lidera u BiH i poslala važnu poruku Miloradu Dodiku

7
Radiosarajevo.ba
Delegacija EU komentirala sastanak lidera u BiH i poslala važnu poruku Miloradu Dodiku
Foto: Kolaž / Važna poruka iz EU za Milorada Dodika

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini objavila je reakciju na sastanak lidera vladajućih stranaka u BiH, koji je održan u četvrtak, 26. oktobra, u Sarajevu. 

Iz Delegacije EU navode: "Nakon jučerašnjeg sastanka političkih lidera, Ured EU je ohrabren viješću da se čini mogućim napredak u pogledu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i početak pregovora o sporazumu s Frontexom."

Ipak, bilo je mjesta i za kritiku, a ona je posebno upućena predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku. 

Znate li priču kako je nastala kafa?

Znate li priču kako je nastala kafa?

"S druge strane, razočaravajuće je da se nije mogao postići kompromis oko sjedišta apelacione instance Suda BiH. Ključni prioritet 6 iz Mišljenja Evropske komisije ističe potrebu 'unapređenja funkcionisanja pravosuđa', uključujući usvajanje novog Zakona o sudovima. Prema shvatanju EU, rasprava se vodila između sjedišta u Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci.

U skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije o ovom pitanju, EU napominje da prilikom utvrđivanja sjedišta treba uzeti u obzir blizinu ključnih elemenata kao što su tužilaštva, pritvorski objekti i kazneno-popravne ustanove, te usluge pravne pomoći. Temeljem toga, EU ne vidi nikakav razlog da politički akteri insistiraju na Banjoj Luci umjesto Istočnog Sarajeva", saopštila je Delegacija EU u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije