Milorad Dodik nezadovoljan nakon sastanka u Sarajevu: 'Nismo se dogovorili'

3
N. Ž.
Milorad Dodik nezadovoljan nakon sastanka u Sarajevu: 'Nismo se dogovorili'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik se obratio nakon sastanka vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini.

Dodik je rekao: "S naše strane je ranije prihvaćena varijanta koju je prihvatila i Europska komisija. Ostao je problem sjedišta Apelacionog odjeljenja. Danas smo čuli da bošnjačka strana nije ni za apelaciono odjeljenje nego za neki oblik Suda, što znači da se nismo dogovorili, a ključno pitanje je sjedište. Mi smatramo da treba da bude u Banjoj Luci, dok partneri iz FBiH kažu da treba biti u entitetu RS, ali na nekoj drugoj lokaciji. Mislim da je to nekorektno.

Današnji sastanak nije imao željeni rezultat. Oko Ustavnog suda smo dogovorili da ćemo dalje ići s našim varijantama. Održali smo raniji dogovor vezan za neke stvari o kojima smo razgovarali, popunjena je radna grupa za izradu Izbornog zakona i to će se kretati dalje. Partneri iz FBiH moraju dogovoriti način izbora članova Predsjedništva BiH, RS ostaje pri tome da bira neposredno jednog, a prihvatamo svaki dogovor izbora članova predsjedništva partnera iz FBiH. Mislim da je to fer i konkretno s naše strane.

Tragedija: Nova teška nesreća na bh. putevima, poginula trudnica (28)

Tragedija: Nova teška nesreća na bh. putevima, poginula trudnica (28)

Žao mi je što nismo uspjeli usaglasiti ova dva zakona. To je bio paket, a pošto nismo mogli da se dogovorimo, paket je propao. Dogovorene su neke stvari, poput v.d. statusa za određene ljude što će biti usvojeno na narednoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH. U duhu dolaska ljudi iz Europe mi iz RS smo imali ideju da napravimo taj očekivani korak, ali očigledno ga nema. Žao mi je što nije uspjelo."

Dodik je nastavio govoriti o problemu lokacije za Apelaciono odjeljenje. 

Milorad Dodik
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Milorad Dodik

"Ako je Banja Luka ljudima iz FBiH sporna, onda oni negiraju i državnost i državu i sve ostalo za šta se tako dužno zalažu. Ako je Banja Luka prljava i nedostojna da bi bila sjedište ovakvog organa, to je drugo pitanje i ulazi u psihološku sferu. Mi nismo tražili da se izmjesti u Šri Lanku, nego da to bude u BiH", rekao je Milorad Dodik. 

Dodik je govorio i o sudu u Bosni i Hercegovini, kojeg je opet nazvao neustavnim, te naveo da će se sigurno desiti da će se pitanje sudova rješavati kroz ustavne okvire.

"U Bosni i Hercegovini odavno nema ni 'p' od prava i svako onaj koji pokušava da priča o pravu u BiH je smiješan", navodi predsjednik entiteta RS.

Milorad Dodik
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Milorad Dodik

Kao i po običaju, pričao je i o visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, kojeg je nazvao nelegalnim i nelegitimnim.

"Ako neko može doći sa strane i donijeti neki zakon, a na to ne reagujemo svi u odbranu te famozne priče o suverenitetu, onda je to nakaradno. Ne može se napraviti priča o zajedničkoj državi na bazi ignorisanja jednih, drugih, trećih, ili na prihvatanju podaništva koje je ovdje, nesumnjivo, ogromno. Mi smo htjeli da pokažemo da hoćemo da idemo i ponudimo šefici Europske komisije nešto, ali u tome nismo uspjeli."

Za kraj je naveo da smatra da su on i njegovi partneri iz Federacije BiH "danas dalje od Suda Bosne i Hercegovine nego prije tri mjeseca."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije