Degirmendžić, Brkanić, Grebo, Blagovčanin i Pribinja dobitnici EU nagrada za novinarstvo u BiH

1
Radiosarajevo.ba
Degirmendžić, Brkanić, Grebo, Blagovčanin i Pribinja dobitnici EU nagrada za novinarstvo u BiH
FOTO: Fena / Dobitnici nagrada

Novinarka Semira Degirmendžić osvojila je prvu nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini koja joj je dodijeljena na svečanosti danas u Sarajevu za priču "Turski Čengiz dobio poslove od milijardu KM, a bh. radnicima neće da isplati odštete".

Drugo mjesto podijelili su novinarke BIRN-a BiH Džana Brkanić i Lamija Grebo sa pričom o uslovnim kaznama koje ne djeluju preventivno za zločine iz mržnje, i novinar portala Tačno.net Predrag Blagovčanin s pričom "Kako je Ministarstvo odbrane BiH zaštitilo ratnog zločinca".

Treću nagradu osvojila je novinarka Al Jazeere Balkans Arduana Pribinja za priču "Zloupotreba recepata pacijenata u Kantonu Sarajevo".

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Nagrade je uručio šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler ističući da su svi dobitnici nagrada razotkrili važne priče od javnog interesa. Naglasio je da Delegacija EU podržava i ohrabruje razotkrivanje nezakonitosti i traženje odgovornosti za moćnike, posebno zato što istraživačko novinarstvo uključuje značajne rizike.  

Sattler je poručio da će Delegacija EU i dalje instistirati da mora postojati institucionalna zaštita za novinare i hitno reagovati na svaki napad na medije.

Također, na svečanosti u Sarajevu dodijeljene su i regionalne EU nagradu za istraživačko novinarstvo a prva je pripala grupi autora iz Sjeverne Makedonije: Saška Cvetkovska, Elena Mitrevska Cuckovska, Maja Jovanovska i Trifun Sitnikovski, za dokumentarac Nečista krv koji prikazuje smrtonosne efekte profiterstva na COVID-u kojeg finansira država.

Drugu nagradu osvojio je novinar Al Jazeere Balkans iz BiH Dragan Stanimirović za dokumentarni serijal Bitka za Neretvu, a treću novinar BIRN-a iz Srbije Saša Dragojlo za priču Krijumčar-prevodilac i 'major Deki': Tvrdnje o kriminalu uz policijsku pomoć.

Organizator nagrade je Thomson Media, a za prvo mjesto je iznosila 5.000 eura, za drugo 3.000, a za treće 2.000 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije