Predstavljen koncept i misija fonda za odbranu novinara u BiH koji bi uskoro trebao biti u funkciji

0
Fena
Predstavljen koncept i misija fonda za odbranu novinara u BiH koji bi uskoro trebao biti u funkciji
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Udruženje 'BH Novinari'

Fond za odbranu novinara u Bosni i Hercegovini (Journalists Defence Fund – JDF), čija je uspostava u poodmakloj fazi, trebao bi osigurati efikasnu zaštitu medija i medijskih djelatnika u slučajevima tužbi, prijetnji, napada i drugih oblika kršenja slobode medija i slobode izražavanja u BiH.

Istaknuto je to danas na konferenciji za novinare u Sarajevu na kojoj su dosadašnje aktivnosti na uspostavi Fonda, koncept, njegove ciljeve i misiju predstavili predsjednik Udruženja 'BH novinari' Marko Divković, generalna sekretarka ovog udruženja Borka Rudić i prof. dr. Lejla Turčilo, koautorica strategije za uspostavu spomenutog fonda.

Kako je rečeno, 'BH novinari' i Linija za pomoć novinarima putem uspostave JDF-a namjeravaju razviti samostalan, sveobuhvatan, dugoročno održiv, nevladin i neprofitan mehanizam za pružanje pravne i drugih oblika pomoći medijima i novinarima u BiH.

Otvorena sezona kupanja u Neumu, veliki broj turista uživa u jedinom bh. gradu na Jadranu

Otvorena sezona kupanja u Neumu, veliki broj turista uživa u jedinom bh. gradu na Jadranu

Istovremeno, ocijenjeno je kako o urgentnosti djelovanja na tom planu, između ostalog, svjedoče sve češći slučajevi napada na novinare kao i kriminalizacija klevete putem Izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS, koje su stupile na snagu krajem augusta, ali i brojni drugi pokušaji gušenja medijskih sloboda u BiH.

Prema prezentiranim pokazateljima, na godišnjem nivou se za pomoć BH novinarima obrati 250 do 300 novinara iz cijele BiH, kojima trebaju različite vrste usluga.  

Udruženje BH novinari: "Zastupnici Narodne skupštine RS trebaju glasati protiv medijskog mraka..."

Udruženje BH novinari: "Zastupnici Narodne skupštine RS trebaju glasati protiv medijskog mraka..."

Fond će, stoga, prema nacrtu predstavljene strategije, korespondirati s iskazanim potrebama i pružati različite vrste usluga i profesionalne podrške, uključujući pravnu, psihološku i druge oblike pomoći novinarima i medijima u slučajevima fizičkih napada, ugrožavanja sigurnosti, te sudskih procesa koji se vode protiv njih.

Osim toga, spomenuti fond će biti angažiran na zagovaranju, poticanju jačanja i operacionalizaciji zaštitnih mehanizama i mreže podrške i pomoći, kako bi se novinarima omogućila brza i pod jednakim uslovima dostupna pomoć advokata i drugih pravnih/medijskih stručnjaka, te jačali kapaciteti za njihovu odbranu i poboljšala njihova sigurnost.

Jedan od njegovih zadataka bit će poticanje međunarodne saradnje i razmjene dobrih praksi odbrane novinara i medija, primjenjivih u Bosni i Hercegovini, uzimajući u obzir njene specifičnosti i lokalni kontekst, kao i podrška neovisnom i istraživačkom novinarstvu.

BH novinari: Zahtijevamo hitnu istragu o krađi opreme za rad novinara Žurnala

BH novinari: Zahtijevamo hitnu istragu o krađi opreme za rad novinara Žurnala

Fond za odbranu novinara u BiH bi, kako se očekuje, trebao u širem smislu doprinijeti unaprjeđenju medijskog okruženja i pravnog okvira u BiH, a time i podržati i pogodovati neovisnom, slobodnom i pluralističkom medijskom sistemu.

Usto, rečeno je i kako će ovaj fond biti dostupan svim novinarima u Bosni i Hercegovini, a ne samo članovima Udruženja BH novinari, nego svima onima kojima pravna, ili neka druga pomoć zatreba, pod jednakim uvjetima.

Fond za odbranu novinara u BiH bi, kako je najavljeno, trebao biti u funkciji već krajem ove ili početkom naredne godine, do kada bi trebalo okončati javne konsultacije koje prethode njegovoj uspostavi.

Konferenciju, na kojoj su predstavljeni i koncept uspostave spomenutog fonda i aktivnosti na tom planu, organizirali su Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL), uz pomoć američke vlade, a u okviru USAID-ovog Programa podrške medijima (MEA) u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije