Đapo: Privredi Federacije 250 miliona KM kroz međunarodnu podršku i "stezanje kaiša"

Fena
Đapo: Privredi Federacije 250 miliona KM kroz međunarodnu podršku i "stezanje kaiša"
Foto: Fena / Edita Đapo

Predsjednica Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo najavila je danas da će Vlada Federacije Bosne i Hercegovine raditi na rebalansu budžeta čime bi se moglo osigurati oko 250 miliona KM kao pomoć saniraju posljedica širenje pandemije koronavirusa Covid-19.

Kako je kazala, Vlada je svjesna da će pandemija koja je zahvatila cijeli svijet imati posljedice na globalnu ekonomiju pa samim tim i na Bosnu i Hercegovinu zbog čega je već pokrenuto niz aktivnosti za saniranje posljedica.

"Mi smo mala ekonomija i prepušteni smo sami sebi, a budući da Centralna banka BiH nema mogućnost intervencije ubrizgavanjem novca potrebna nam je i podrška međunarodnih institucija, a "stezanjem kaiša" u smislu rebalansa rezat ćemo sve troškove koji nisu neophodni za ovu godinu", pojasnila je Đapo.

Naglasila je potrebu brzog, odgovornog i transparentnog djelovanja te donošenje mjera za očuvanje privredne likvidnosti i radnih mjesta.

Među mjerama koje su već poduzete izdvojila je zaustavljanje rasta cijena osnovnih životnih namirnica, od Agencije za bankarstvo zatražen je moratorij na kredite, a Vijeću ministara BiH upućena je inicijativa da se izmijeni zakon i omogući pomjeranje na kraj mjeseca uplate doprinosa.

"Svjesni smo da moramo odlučno naći načina da pomognemo privredi i očuvanju radnih mjesta, pravimo modalitet pomoći da pomognemo svakom pojedincu, radniku i privrednim subjektima, a neke od mjere bit će moguće provesti samo izmjenama zakonskih rješenja", dodala je.

Također, razgovara se i o donošenju lex specijalisa u vezi s koronavirusom, a započete su i aktivnosti na uspostavljanju Garancijskog fonda koji bi izdavao garancije komercijalnim bankama.

Oformit će se i Stabilizacijski fond za koji bi sredstva bila osigurana rebalansom budžeta budući da je namjera smanjiti sve troškove gdje god je to moguće, a rebalans bi, kaže Đapo, trebao biti razmatran sredinom aprila.

Drugi dio sredstava trebao bi osiguran putem Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), naglasila je Đapo, a pregovori u tom smislu sve počeli te se očekuje da bi sredstva od Evropske komisije mogla biti operativna u maju.

Pozvala je poslodavce da ne otpuštaju radnike najavljujući da će se naći modaliteti kako bi se očuvala likvidnost, a osim toga sve će se učiniti kako bi se osigurala redovna isplata penzija i boračkih naknada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije