Dani 4. Viteške motorizovane brigade: Sutra polaganje cvijeća na Golom brdu

Radiosarajevo.ba
Dani 4. Viteške motorizovane brigade: Sutra polaganje cvijeća na Golom brdu
Foto: UG 4. Viteške motorizovane brigade / Dani brigade

Udruženje 4. Viteška motorizovana brigada privodi kraju aktivnosti u sklopu obilježavanja 28. godišnjice formiranja brigade koja je tokom rata čuvala Hrasnicu, Sokoloviće, slobodne teritorije Ilidže i područje Igmana, a samim time i „Kapiju Sarajeva“. Prethodnih dana članovi Udruženja obišli su sve porodice šehida i poginulih boraca ove jedinice i MUP-a i uručili im prigodne pakete, te kroz razgovor s njima evidentirali probleme koji muče ovu populaciju kako bi ih u narednom periodu pokušali riješiti.

Tom prilikom poručili su majkama, očevima, suprugama i djeci poginulih boraca ove brigade da nisu sami, da će Udruženje uvijek stajati uz njih i biti im na raspolaganju, kao što je to bilo i do sada.

"Dug prema šehidima, kultura sjećanja i briga o njihovim porodicama naša je trajna obaveza. Nikada nećemo zaboraviti 425 šehida i poginulih boraca koje je dala ova brigada, niti njihove porodice koje su nam ostavljene u trajni amanet", kazali su iz Udruženja.

Osim obilaska šehidskih porodica, u petak je počasna jedinica Udruženja poslije džuma-namaza podijelila ispred džamija hedije stanovnicima općine Ilidže.

"Povodom 28. godišnjice 4. Viteške motorizovane brigade željeli smo da malim skromnim hedijama obradujemo i naše sugrađane, jer su svi oni u ratnom periodu na neki način dali svoj doprinos u odbrani ilidžanskih naselja. Obzirom na epidemiološku situaciju uzrokovanu koronavirusom i zabranu okupljanja velikog obroja ljuda to smo odlučili da realizujemo na ovaj način, podjelom hedija ispred 21 džamije na području općine Ilidža", istaknuli su iz Udruženja.

U skladu sa programom obilježavanja, jutros je u crkvi Blažuj održan parastos poginulim borcima Pravoslavne vjeroispovijesti, a večeras će u 18 sati u crkvi Stup biti služena Misa zadušnica poginulim borcima Katoličke vjeroispovijesti.

Sutra, 28. jula, na Dan brigade, u 9 sati na Golom brdu predviđen je historijski čas i polaganje cvijeća na mjestu stradanja Emira Bogunića-Čarlija, sestara Samire i Mevlide Elčić i Džemala Bulbula, a potom u 10.30 sati na Centralnom trgu ispred JU KSR Hrasnica polaganje cvijeća na mezaru Emira Bogunića-Čarlija i Ejuba Sarajkića-Eke. Tog istog dana u 11.30 sati položit će se cvijeće i na Centralnom spomen-obilježju Ilidža ispred zgrade Općine Ilidža, a u 18.30 proučiti Hatma dova i tevhid šehidima brigade u centralnoj džamiji Hrasnica.

"Veoma nam je žao što našim sugrađanima ne možemo prirediti koncert duhovne muzike „Vječnost je njihova“ posvećen svim šehidima i poginulim borcima općine Ilidža, po kojem su prepoznatljivi Dani 4. Viteške motorizovane brigade, i što i ovaj put neće moći uživati u pjesmama i ilahijama poznatih bh. izvođača, ali zdravlje i sigurnost stanovništva nam je ipak na prvom mjestu", poručili su iz Udruženja 4. Viteška motorizovana brigada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije