Igman: Obilježena 26. godišnjica Četvrte viteške motorizovane brigade

Radiosarajevo.ba
Igman: Obilježena 26. godišnjica Četvrte viteške motorizovane brigade
Foto: PR / Polaganjem cvijeć aobilježena je 26. godišnjica

U okviru obilježavanja 26. godišnjice formiranja Četvrte viteške motorizovane brigade Armije RBiH danas je položeno cvijeće na mjestu stradanja Emira Bogunića – Čarlija, sestara Samire i Mevlide Elčić te Džemaila Bulbula na Golom Brdu na Igmanu.

Cvijeće je, pored članova porodica i suboraca, položio i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

O herojstvu Čarlija, sestara Eličić i Džemaila Bulbula govorio je njihov ratni kolega Kaltak Izet Isko.

Emir Bogunić – Čarli bio je komandir voda Četvrte motorizovane brigade i jedan od najistaknutijih boraca. Poginuo je 28. jula 1993. godine na Golom brdu na Igmanu.

Najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" odlikovan je 1993. godine, a posthumno je 1994. godine odlikovan "Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima" i proizveden u čin pukovnika Armije RBiH.

Bosanske heroine sestre Mevlida i Samira Elčić su izbjegle iz Dervente, preko Hrvatske došle da brane Sarajevo da bi poginule na Golom brdu.

Mevlida je posthumno odlikovana "Zlatnim ljiljanom".

Džemail Bulbul je istinski heroj koji je poginuo s puškom u rovu u akciji oslobađanja Golog brda.

U okviru obilježavanja godišnjice Brigade juče je ispred Općine Ilidža otkriveno spomen obilježje 4. Viteškoj motorizovanoj brigadi.

Obilježavanje 26. godišnjice Brigade nastavljeno je svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilidža, te Hatma dovom i tevhidom šehidima.

Održan je i parastos poginulim borcima pravoslavne vjere i Misa zadušnica poginulim borcima katoličke vjere.

"Dani 4. Viteške motorizovane brigade" završavaju se večeras u 20.00 sati centralnom manifestacijom na Centralnom trgu ispred Doma kulture Hrasnica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije