Problem lokalne deponije: Neprečišćene vode i dalje se slijevaju u Lepenički potok

A. B.
Problem lokalne deponije: Neprečišćene vode i dalje se slijevaju u Lepenički potok
Arhiv / Ilustracija

Iako je Vlada Kantona Sarajevo ove godine, na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša KS-a , usvojla Program aktivnosti u okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom Smiljevići za ovu godinu te je za ocaj centar izdvojeno oko 1,3 miliona KM, građani sarajevskih naselje Boljakov Potok, Buća Potok, Smiljević i Zabrđe i dalje se žale na svakodnevno okruženje.

Deponija Smiljevići, koja se nalazi u naselju Boljakov Potok, još od perioda nakon samoga rata, predstavlja problem mještanima, s obzirom na neugodan miris koji se svakodnevno širi, ali i izlijevanje otpadnih, zagađenih voda u lokalni Lepenički potok koji teče prije ušća u rijeku Bosnu. 

Nekoliko mještana ovoga naselja javilo se redakciji portala Radiosarajevo.ba te je izrazilo nezadovoljstvo, kazavši nam kako je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje je trebalo uraditi istraživanje na ovom prostoru, pasivno po ovom pitanju. Dodaju kako je ovo probem koji već godinama muči mještane te smatraju kako mu nadležni organi ne pridaju mnogo značaja, koliko bi, prema njihovim riječima, trebali.

Građani se zbog stepena zagađenosti vode, koji je visok, brine za zdravlje i utjecaj na okoliš.  Upravo se fekalije i otpadne vode ulijevaju u Lepenički potok koji protiče ispred desetaka kuća u blizini deponije.
Smiljevici_deponija_RSA13.JPG - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba

Upravljanje deponijom je u rukama Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) Rad, a nakon blokade Sanitarne deponije Smiljevići u novembru 2016. godine, RAD je na sebe preuzeo sve obaveze.

"To se prvenstveno odnosilo na konzerviranje postojeće plohe (prekrivanjem zemljom) na kojoj se do tada odlagao otpad. Upotrebnom dozvolom koja je izdata 10. decembra 2016. godine prešlo se na odlaganje otpada na sanitaran način na već pripremljenu plohu (u aprilu mjesecu iste godine) za odlaganje otpada. U proteklom periodu nastavljene su aktivnosti i implementacija projekata, što označava tranzicijski period prelaska iz Sanitarne deponije u Regionalni Centar za Upravljanje Otpadom. Krenulo se s izgradnjom plohe za građevinski otpad, te izgradnja prvog reciklažnog dvorišta u Kantonu Sarajevo u saradnji s kantonalnim i federalnim ministarstvima", stoji u odgovoru KJKP RAD.

Sarajevska deponija - undefined

Sarajevska deponija (Foto: CIN)

I ovo KJKP smatra kako građani najveće pritužbe imaju zbog neugodnih mirisa koji se pružaju s postrojenje za procjedne vode.

"Aktivnosti u vezi postrojenja procjednih voda (instaliranje opreme, tehnologije) sprovodi Fond za izgradnju Kantona Sarajevo i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, koji provode fazu implementacije projekta. Od njih zavisi kada bi se moglo očekivati puštanje u rad postrojenja za procjedne vode", navode iz RAD-a.

Svakako da je jedan od prioriteta Vlade KS-a rješavanje tretmana procjednih voda. Prvenstveno bi na tri mjeseca trebalo biti uspostavljeno pilot postrojenje za tretman ovih voda, radi određivanja tehnologije. U tom kontekstu je i obaveza izgradnje kolektora Zabrđe-Rajlovac.

Također, poseban problem predstavlja životinjski otpad jer se, prema uspostavljenom registru ovog otpada, značajne količine odlažu na deponiji, a što je potrebno smanjiti, iznaći prelazna rješenja te osigurati sredstva za potrebnu infrastrukturu.

Sarajevska deponija - undefined

Sarajevska deponija (Foto: CIN)

 Na deponiju svaki dan stigne više od 500 tona smeća koje bi trebalo biti kućni otpad, a ne bilo kojeg porijekla. Otpad bi, prema ranijim projektima, trebao biti recikliran u reciklažnom dvorištu i sortirnici prije nego što stigne do mjesta gdje se odlaže. Prema ranijim pisanima CIN-a, u dvorište je uloženo 600.000 maraka i trebalo bi uskoro biti otvoreno dok se u sortirnici, vrijednoj 800 hiljada maraka, odvajaju dijelovi otpada koji mogu opet biti upotrijebljeni. Međutim, postrojenje ne radi punim kapacitetom jer je za to potrebno na deponiju dovoziti već razvrstan otpad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije