Ove godine otvara se prvo reciklažno dvorište u Kantonu Sarajevo

S. H.
Ove godine otvara se prvo reciklažno dvorište u Kantonu Sarajevo
Na sarajevskoj deponiji Smiljevići u toku su radovi na izgradnji prvog reciklažnog dvorišta u Kantonu Sarajevo koje će biti otvoreno ove godine.

Reciklažno dvorište će biti otvoreno za sve građane Kantona Sarajevo gdje će moći besplatno odložiti sljedeće vrste otpada: papir i karton, električnu i elektronsku opremu, stiropor, staklo, plastiku, odjeća i obuća, kabasti otpad, otpadne gume (do 4 komada), tekstil, te uređaji za hlađenje i zamrzavanje.

Prva faza građevinskih radova započeta je u drugoj polovini 2017. godine, atrenutno je završena betonska konstrukcija, potvrdio je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik KJKP Rada Mirza Ramić.

Kako je naveo Ramić, za funkcioniranje reciklažnog dvorišta potrebno je izvršiti njegovo opremanje, a oprema se sastoji od viljuškara sa hvataljkama, vertikalne prese za baliranje, kontejneri otvorenog tipa za skladištenje, eko-cisterne zapremine 5.000 litara, eko kontejnera zapremine 1 m3, tabli za označavanje otpada i table na ulazu.

Obezbjeđena su sredstva u iznosu od 185.294,00 KM od Federalnog ministarstva okoliša i turizma za nabavku opreme, dok su sredstva za građevinske radove obezbjedili Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okolišta Kantona Sarajevo u iznosu od 600.000,00 KM i KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo u iznosu od 220.000,00 KM.

KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo u saradnji sa Federalnim Ministarstvom zaštite okoliša i turizma i Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo će tokom 2018. godine otvoriti prvo reciklažno dvorište u Kantonu Sarajevo unutar RCUO Smiljevići, Općina Novi Grad.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije