Danas temperatura 36 stepeni: Večeras dolazi olujno nevrijeme

Radiosarajevo.ba
Danas temperatura 36 stepeni: Večeras dolazi olujno nevrijeme
Pixabay / Ilustracija
Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano. U centralnim i istočnim područjima Bosne lokalno po kotlinama ima i magle.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 13; Goražde 14; Bugojno i Sokolac 15; Ivan-sedlo 16; Livno i Srebrenica 17; Bihać, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo i Zenica 18; Tuzla 19; Banja Luka i Zvornik 20; Bijeljina, Gradačac i Trebinje 21; Doboj 22; Mostar 23; Neum 24°C.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 942 hPa, za 2 hPa je manji od normalnog i opada.

Bioprognoza: Tokom prijepodneva će biti nešto ugodnije u odnosu na drugi dio dana, kada će se pod utjecajem promjene vremena pojačati tegobe kod osjetljivih osoba. Osjet sparine će biti izraženiji, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti i izbjegavati duže boravke na suncu. Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, malaksalosti, nervoze.

Danas u Bosni i Hercegovini veći dio dana sunčano i vruće. Krajem dana se očekuje dolazak frontalnog poremećaja sa zapada koji će se u noći na subotu proširiti prema istoku zemlje i uvjetovati kišu i pljuskove. Padavine se očekuju uglavnom u Bosni. Više padavina u Krajini i sjevernim područjima zemlje. U Krajini je krajem dana moguća i grmljavina. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. U noći vjetar u skretanju na sjever. Najviša dnevna temperatura zraka između 30 i 36°C. U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 33°C.

Subota: u Bosni oblačno, kiša i pljuskovi uglavnom prijepodne. Više padavina u Krajini i sjevernim područjima, a najmanje na istoku. U Hercegovini umjereno do pretežno oblačno sa slabim lokalnim pljuskovima. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 12 i 16°C, na jugu i zapadu Hercegovine od 18 do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26°C, na jugu zemlje od 30 do 33°C.

Nedjelja: U Bosni veći dio dana oblačno, poslijepodne smanjenje oblačnosti. U Hercegovini sunčano uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 11 i 16°C, na jugu i zapadu Hercegovine od 19 do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27°C, na jugu zemlje od 30 do 33°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Također, prof. Zoran Zadro, neovisni meteorolog iz Mostara navodi na kako je već u petak na sjeverozapadu i zapadu Bosne naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinama, a lokalno je moguće olujno nevrijeme. Drugdje tokom petka veliki dio dana sunčano i vruće vrijeme. U noći na subotu i u subotu lokalno u ostatku Bosne treba očekivati pljuskove i grmljavine. Moguće je jače grmljavinsko nevrijeme. U Hercegovini (lokalno) se ne smije isključiti pojava kratkotrajnih pljuskova i grmljavina, ponegdje i jačeg nevremena.

Tokom nedjelje stabilizacija vremena. Sutra će puhati umjeren i pojačan, povremeno u gorju jak južni i jugozapadni vjetar.

U subotu i nedjelju u Hercegovini će zapuhati jaka i vrlo jaka bura, u Bosni umjeren i pojačan povremeno jak sjeveroistočnjak. Posvuda svježe. Temperature: Uglavnom od 23C do 34C, od petka do utorka svježije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije