Danas penzioneri odlučuju o zahtjevima za sastanak sa Vladom FBiH: Ne odustaju ni od protesta

3
Radiosarajevo.ba
Danas penzioneri odlučuju o zahtjevima za sastanak sa Vladom FBiH: Ne odustaju ni od protesta
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Kupovina / Namirnice

Penzioneri iz Federacije Bosne i Hercegovine, u subotu, 14. septembra, će odlučiti s kojim sve zahjevima idu pred Federalnu vladu, na sastanak u utorak, 17. septembra.

Ne odustaju od mogućnosti protesta već početkom oktobra. Kažu, da su radni vijek dali za Bosnu i Hercegovinu, a danas žive na prosjačkom štapu. Lijekovi skupi, a voće i povrće su im luksuz, piše BHRT.

Zijadin Ibrahimi proveo je 35 godina na radnom mjestu, nakon čega je firma završila u stečaju. Staž mu nije uvezan, a plaće, uprkos sudskim presudama, nikada nije primio. Živi od minimalne penzije koja služi za lijekove i dadžbine.

Vilsonovo šetalište prepuno ženskih grudnjaka. Poznato ko ih je i zbog čega ostavio

Vilsonovo šetalište prepuno ženskih grudnjaka. Poznato ko ih je i zbog čega ostavio

"Ostane botanika, kupi se išta. Dobije se šećer, dobije se pritisak, sad od doktora idem. Od čega? Umjesto da sam sad najzdraviji."

Udruženje penzionera najavljuje proteste ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi

Udruženje penzionera najavljuje proteste ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi

Od minimalne penzije živi i Fahira Hodžić, navodeći da primanja pokriju troškove za ogrjev, režije i lijekove. "Opet živi se, nije se umrlo. Moramo da živimo."

"Ne možemo nigdje ni otići. Njemački i drugi penzioneri idu po svijetu, a bosanski može samo u kući sjediti", rekli su.

I kilogram voća je postao luksuz. U apotekama nam žažu da su sve češće situacije da penzioneri lijekove kupuju na veresiju, a mnogi pomoć traže u javnim kuhinjama i Crvenom križu.

"Prije 2 godine za 150 KM što je penzioner mogao kupiti - sada mu treba 350 KM, a još više su penzioneri ugroženi jer nema proglašenja inflacije. A cijene namirnica rastu", kaže Bečir Jašić, član Upravnog odbora Saveza penzionera ZDK-a.

I baš zbog toga penzioneri u Federaciji ne odustaju. Traže zakonske izmjene koje se odnose na redovno i vanredno usklađivanje penzija, isplatu jednokratne pomoći i veća sredstva za liječenje. Očekuju konkretna rješenja i odgovore Vlade Federacije već na sutrašnjoj sjednici.

Velike posljedice: Za isplatu penzija BiH treba stotine hiljada novih radnika kojih nema

Velike posljedice: Za isplatu penzija BiH treba stotine hiljada novih radnika kojih nema

Kako upozorava Senad Buljina, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera SBK-a, sadašnje stanje je neodrživo: "Što je najžalosnije, ni na jedan naš zahtjev Vlada nije odgovorila. Išli smo na pregovore, oni su nam čak predlagali neka zaključke. Nijedan zaključak koji su donijeli nisu realizirali".

Nakon što su penzioneri u cijeloj Federaciji BiH potpisali peticije za povećanje penzija, ne isključujući i masovne proteste, uslijedio je poziv iz Federalne vlade na sastanak naredne sedmice.

Sutra će, kažu penzioneri, pripremiti zahtjeve i otići spremni pred premijera.Dok penzioneri stežu kaiš kupujući hljeb i lijekove na veresiju, političari uglavnom brinu o tome kako ostvariti izbornu pobjedu, ko će zauzeti fotelje u istitucijama i tako godinama. Mnogi su izgubili nadu da će vlast imati sluha za ovu populaciju čije stanje najbolje oslikava poraz bh. društva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije