Proučena hatma dova i položeno cvijeće na Mostarskim šehitlucima

Fena
Proučena hatma dova i položeno cvijeće na Mostarskim šehitlucima
Foto: Fena / Salem ef. Dedović

Polaganjem cvijeća i učenjem hatma dove, danas je na Mostarskim šehitlucima obilježen Dan šehida.

Obilježavanje je počelo učenjem hatma dove koju su proučili mostarski imami, a prigodnim govorom obratio se mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Kazao je kako se tradicionalno drugog dana Ramazanskog bajrama posjećuju mezarja u tišini i dostojanstvu.

"U našoj vjerskoj tradiciji utemeljeno je obilaženje mezarluka, utemeljeno je učenje za duše umrlih, sjećanje na njih i poklanjanje dova pred njihove duše", istaknuo je Dedović.

Po njegovim riječima, druga dimenzija koja je važna je ta što se "kroz ovaj posjet šehidskim mezarjima naglašava važnost vremena, uloge i poruke koja nas obvezuje".

"Obvezuje ovu današnju generaciju učeći iz žrtve koju su ovi časni i čestiti ljudi podnijeli i ugradili tu žrtvu u temelje nezavisne i slobodne države BiH", poručio je mostarski muftija.

Vijence su na Mostarskim šehitlucima položile delegacije Parlamentarne skupštine BiH, Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Ministarstva boraca te brojne organizacije obitelji šehida s područja Grada Mostara i županije.

Nakon Mostarskih šehitluka izaslanstva su upriličila posjet lokalnim šehidskim mezarjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije