Banja Luka danas: Obični, radni dan

Anadolija
Banja Luka danas: Obični, radni dan
Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, koji se u Federaciji Bosne i Hercegovine obilježava kao državni praznik, u Republici Srpskoj, je obični, radni dan, kao i svaki drugi.

Ratko Lazičić, iz Banjaluke smatra da je ovaj datum tradicija koju bi trebalo da obilježavaju svi građani BiH bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"Treba se obilježavati i 25. i 29. novembra, ne možemo mi sad sve da poništimo i omalovažimo, ono što su naši djedovi i očevi gradili", kazao je Lazičić.

Elmin Drljević, iz Mostara koji je danas bio u Banjaluci smatra da ovaj datum treba da slavi "svaki normalan čovjek".

"Na današnji dan su udareni temelji moderne bosanskohercegovačke države. Po meni čovjek mora imati mentalni problem da današnji dan ne slavi, a sad svako ima pravo da bira šta voli šta ne", smatra Drljević.

Sa njim se ne slaže Novak Petković koji je iz Bihaća tokom rata izbjegao u Banjaluku, koji smatra da 25. novembar ne treba proslavljati.

"Najprihvatljivije je da se RS odvoji od BiH, onda bi mirno živjeli, onako kao što su se Česi i Slovaci odvojili, ali da bude mirnim putem. Istorija je pokazala da nažalost ne možemo zajedno, možemo jedan uz drugoga, ali ne možemo zajedno", kaže Petković.

Dragana Ćeran iz Banjaluke smatra da se u RS ne treba proslavljati 25. novembar. Na pitanje koji datum bi se mogao obilježavati na području čitave BiH odgovorila je da je najbolji 29. novembar.

"To bi mogao bi biti zajednički praznik, kao što je nekad bilo, ako je u mogućnosti, ali oni u Federaciji BiH insistiraju samo na svojim nekim datumima, naše ne priznaje niko ništa, stvarno ne znam kud to vodi", istakla je Dragana Ćeran.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije