Dan koji u kontinuitetu svjedoči o državnosti BiH

Anadolija
Dan koji u kontinuitetu svjedoči o državnosti BiH
Brojne delegacije položile su danas cvijeće ispred spomen-obilježja Vječna vatra u Sarajevu povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Između ostalih, cvijeće su položili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, predstavnici Kantona Sarajevo, načelnici sarajevskih općina i učesnici Narodno-oslobodilačke borbe. 

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović čestitao je praznik svim građanima BiH, kazavši da je Dan državnosti jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine i da je to datum koji u kontinuitetu svjedoči o državnosti zemlje.

"Svi oni koji ne obilježavaju 25. novembar zapravo vrijeđaju zakon BiH. Postoji zakon o 25. novembru kao Danu državnosti BiH i to je zakon Republike BiH koji se u kontinuitetu primjenjuje i u dejtonskoj BiH. Oni koji se pozivaju na Dayton,a ne poštuju ovaj datum kao Dan državnosti zapravo ne poštuju ni Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Džaferović. 

U bosanskohercegovačkom gradiću Mrkonjić-Gradu, na današnji dan prije 73 godine, na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) potvrđen je kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj se na teritoriji bh. entiteta Federacije BiH obilježava kao praznik, dok se na prostoru entiteta Republika Srpska ovaj dan ne razlikuje od bilo kojeg drugog radnog dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije