Dan drugi: Nastavak pregovora, a rješenja - ni na pomolu

8
L. M.
Dan drugi: Nastavak pregovora, a rješenja - ni na pomolu
FOTO: Fena / Pregovori političkih lidera u hotelu u Neumu

Pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH, koji se trenutno održavaju u Neumu, još uvijek nisu urodili plodom i nastavit će se danas u 9 sati.

Portal Istraga je sinoć na svom Twitter nalogu objavila detalje sa pregovora u Neumu, te je navedeno kako su političke stranke sa sjedištem u Sarajevu odbile elektorski način izbora članova Predsjedništva BiH.

Taj prijedlog, koji je išao u korist HDZ-a BiH, nije prihvatljiv strankama sa sjedištem u Sarajevu koje insistiraju na smanjenu ovlasti Doma naroda FBiH, dok HDZ BiH ne prihvata te prijedloge.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Pitanje Doma naroda FBiH je ono o čemu se vodi najviše polemike. Presude Europskog suda za ljudska prava ne traže implementaciju principa "legitimnog predstavljanja", na način da u Dom naroda Hrvate biraju samo Hrvati, ili Bošnjake samo Bošnjaci. Sada pregovori idu u smjeru da se na svaki mogući način pokuša HDZ-u osigurati kontrola hrvatskog kluba u federalnom Domu naroda kao što je to i sada slučaj.

Već dugo je Federacija u blokadi upravo zbog ovakve politike HDZ-a, a brojni zakoni čekaju na usvajanje. Bakir Izetbegović, lider SDA, je ranije upozoravao na važnost ovog pitanja navodeći da nije uredu da Dom naroda ima veće ovlasti od Predstavničkog doma čije zastupnike direktno biraju građani.

Dragan Čović, lider ove stranke, ne pristaje ni na brisanje etničkog prefiksa kada je u pitanjz izbor članova Predsjedništva BiH.

U Neumu su, osim Čovića i Bakira Izetbegovića i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, Denis Zvizdić kao predstavnik Naroda i Pravde te Šefik Džaferović, član Predsjedništva.

Iz pregovora su se povukli SDP, DF i Naša stranka.

Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke, sinoć je otkrila detalje pregovora koji su njoj poznati.

"Nažalost, znamo šta se dešava u Neumu! Informacije koje imamo nisu dobre za BiH! Ima taj narativ da Bakir ne zna šta radi i da je ucijenjen, a model na koji se ide je blijeda loša kopija američkog modela elektorskog glasanja... A to je najkontraverzija stvar koja se mogla desiti!", kazala je Ćudić.

Bh. političarima koji učestvuju u pregovorima je zabranjeno davati izjave za medije, a kada i ako sve bude gotovo, javnost će informacije dobiti saopćenjem.

Jučer su se medijima obratili Matthew Palmer i Angelina Eichorst, predstavnici međunarodne zajednice za izbornu reformu u BiH i nisu otkrili ništa novo.

Kako tvrde, puno posla je pred njima, vidi se napredak i politička volja, a atmosfera u kojoj se odvijaju pregovori je dobra.

Postavlja se pitanje za koga je atmosfera dobra, Čovića koji ne odustaje od svoje dominacije, Izetbegovića koji svaki put upozorava da HDZ ne popušta, ili građane BiH koji ni ne znaju o čemu se to pregovara i šta će dogovorom dobiti kada većina njih živi na rubu egzistencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije