Dan D za Bosnu i Hercegovinu: Novi sastanak lidera 'Trojke', Dodika i Čovića

5
Radiosarajevo.ba
Dan D za Bosnu i Hercegovinu: Novi sastanak lidera 'Trojke', Dodika i Čovića
Radiosarajevo.ba / Dodik, Čović, Nikšić

U Istočnom Sarajevu će se u utorak, 22. augusta, u 9:00 sati održati sastanak između predstavnika stranaka koje učestvuju u vlasti na državnom nivou. 

Domaćin je predsjednik SNSD-a i bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, a dolaze predsjednik HDZ-a Dragan Čović i predsjednik SDP-a i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić

Pored Nikšića, na sastanku bi se mogli naći i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković te predsjednik Naše stranke Edin Forto, kao lideri druge dvije stranke u 'Trojci'. 

Uživo: Počelo je veliko finale Eurosonga - ovo je redoslijed nastupa

Uživo: Počelo je veliko finale Eurosonga - ovo je redoslijed nastupa

Na agendi sastanka bi se trebali naći zakoni koji su ključni za Bosnu i Hercegovinu da ispuni neke od 14 ključnih prioriteta za put ka Europskoj uniji. Radi se o Zakonu o VSTV, Zakonu o Sudu BiH, Zakonu o Ustavnom sudu BiH, te Zakonu o sukobu interesa, između ostalih. 

Tu je i pitanje ministra finansija. SNSD je predložio Srđana Amidžića i dobio podršku HDZ-a, dok se čelnici 'Trojke' o tome nisu izjašnjavali. Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, u parlamentarnu proceduru je pustila prijedlog o njegovom imenovanju, te sada sve zavisi od dogovora predstavnika koalicije. 

Nermin Nikšić uoči sastanka: 'Razgovor je jedini ispravan put za BiH'

Nermin Nikšić uoči sastanka: 'Razgovor je jedini ispravan put za BiH'

Isto tako, na sastanku bi trebalo biti riječi o generalnoj relaksaciji odnosa u cijeloj BiH. Milorad Dodik je sada već u otvorenom ratu s brojnim ambasadorima, a posebno s visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini, Christianom Schmidtom, kojeg ni ne priznaje.

Kao dio tog rata, Dodikov SNSD je usvajao anti-ustavne zakone u Narodnoj skupštini RS, zbog čega je politička situacija u cijeloj zemlji na 'tački ključanja'. 

I sam Dodik je rekao prije nekoliko dana: "Poslije 22. augusta, ništa u Bosni i Hercegovini više neće biti isto." 

Sam sastanak će početi u 9:00 sati u Istočnom Sarajevu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije