Damir Bećirović o aferi "Diploma": Ovo je udar susjednih država na OSA-u

Radiosarajevo.ba
Damir Bećirović o aferi "Diploma": Ovo je udar susjednih država na OSA-u
Arhiv / Damir Bećirović o aferi "Diploma": Ovo je udar susjednih država na OSA-u

Damir Bećirović, doskorašnji član Komisije Parlamenta BiH za nadzor nad radom državne Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) izjavio je da današnja afera sa diplomom Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e, nema veze sa obrazovanjem prvog čovjeka obavještajne službe BiH, te da je "ovo samo još jedan od susjednih država na jednu od rijetkih državnih agencija koje rade svoj posao"

Potvrđeno je: Poništava se diploma direktoru OSA-e

Podsjetimo, Inspektorat RS donio je rješenje kojim je naložio poništavanje fakultetske diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića.

Zašto Dodiku i Čoviću smeta OSA?

"Ono što je žalosno jeste da se taj udar na držanu agenciju sprovodi iz Tužilaštva BiH od strane pojedinih tužitelja i tužiteljica koji imaju državljanstvo susjednih država! I to je ono što je pravi problem koji postoji u cijeloj priči o OSA-i. Jer jednostavno to je jedna od svijetlih tačaka na nivou BiH, jedna od rijetkih agencija koja radi svoj posao i zato prima razna priznanja i učestvuje u međunarodnoj razmjeni podataka, radi na pitanju terorizma... To očito ne odgovara ni susjedima ni pojedincima u BiH", smatra Bećirović.

Šta srbijanska BIA-a radi u Sarajevu?

Legalizacija stranih špijuna u RS: "Modus operandi" ruskih obavještajnih službi

Bivši šef slovenske SOVE: Bosanska obavještajna služba je najbolja u regionu!

On vjeruje da će u ovom slučaju doći do sudskog epiloga.

"Inspekcija ne može poništiti nikakvu diplomu, to može uraditi samo sud. Koliko ja vidim i po objavljenim člancima, to je nešto i ranije pokušavao, ali nije prelazilo na sudu. Kad vidite kakvo pravosuđe imate u BiH, onda je moguće očekivati sve. To je ništa drugo do udar na jednu od rijetkih agencija koje rade u BiH", ističe Bećirović.

Vjeruje da će sada početi da iskaču zahtjevi za smjenu čelništva OSA-e.

"To već rade osobe poput Zorana Stevandića koji  su učestvovali u ratnim zločinima. Takvi  traže smjene i reakcije. Dovoljno je vidjeti od koga će odlaziti takve izjave i biće vam sve jasno", zaključuje Bećirović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije