Potvrđeno je: Poništava se diploma direktoru OSA-e

E. H.
Potvrđeno je: Poništava se diploma direktoru OSA-e
Foto: Poskok.info / Osman Mehmedagić

Inspektorat RS donio je rješenje kojim je naložio poništavanje fakultetske diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba.

Prema rješenju koje je donio Inspektorat RS 5. avgusta, naređeno je rektoru Univerziteta za poslovne studije Radovanu Klincovu da u roku od 7 dana poništi diplomu izdatu Mehmedagiću i da u Službenom glasniku RS ovu diplomu proglasi ništavnom.

Mehmedagiću u novembru ove godine ističe mandat na čelu OSA-e BiH.

Početkom godine Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o lažnim diplomama i tada su zatražili od svih sigurnosnih agencija da dostave diplome o završenom obrazovanju.

Kako su rekli u Inspektoratu RS, uvidom u matične knjige i drugu predočenu dokumentaciju utvrđeno je da je imenovanom odobren upis na treću godinu fakulteta i priznata diploma o završenom studiju za sticanje više stručne spreme na Pravnom fakultetu u Sarajevu, međutim mišljenja o priznavanju diferencijalnih ispita dali su profesori koji nisu imenovani za nastavnike za diferencijalne ispite.

Dalje, kako navode utvrđeno je i da su imenovanom priznati neki ispiti, a da je zatim ponovo polagao te iste predmete, te je ostalo nejasno da li mu je ispit priznat ili je isti polagao.

U matičnoj knjizi je evidentirano da je student polagao ispite iz treće godine studija, a da prethodno nije položio sve ispite iz druge godine studija što je suprotno Zakonu, jer je jasno definisano da student ne može polagati ispite iz tekuće godine studija dok ne položi ispite iz prethodne godine studija. S obzirom na utvrđene nepravilnosti, nadležna inspekcija je donijela prvostepeno Rješenje kojim je Univerzitetu za poslovne studije Banja Luka naloženo da poništi
spornu diplomu i istu oglasi ništavnom u Službenom glasniku Republike Srpske“, pojasnili su za Radiosarajevo.ba iz Inspektorata RS-a.

Ipak, kako su istakli, i dalje postoji mogućnost podnošenja žalbe od strane subjekta kontrole, pokretanja drugostepenog postupka, upravnog spora i drugo, definisane su Zakonom o općem upravnom postupku, a od čega će i zavisiti konačan ishod inspekcijskog postupka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije