Da li je Centralna izborna komisija BiH političko tijelo?

2
Radiosarajevo.ba
Da li je Centralna izborna komisija BiH političko tijelo?
Foto: Fena / CIK BiH / Ilustracija

Sve su glasniji oni koji tvrde da pod hitno treba smijeniti članove Centralne izborne komisije. Tvrde da aktuelni članovi rade po različitim političkim nalozima. Da li je i koliko CIK BiH političko tijelo i kako zaštititi integritet članova CIK-a i tu instituciju?

Iz Centralne izborne komisije odbijaju sve kvalifikacije koje se iznose na rad njihovih članove i te institucije. Po proceduri članove CIK-a imenuje državni parlament, tačnije članove bira Komisija u kojoj su u većini zastupljeni parlamentarci i predstavnici vlasti, i imenuju u parlamentarnoj skupštini BiH.

Iz Centralne izborne komisije BiH podsjećaju da je svih sedam članova izabrano odredbama Izbornog zakona.

Haris Zahiragić: 'Mi nismo pripremili tortu za razliku od nekih, ali nosimo crne kravate'

Haris Zahiragić: 'Mi nismo pripremili tortu za razliku od nekih, ali nosimo crne kravate'

Željko Bakalar, Centralna izborna komisija BiH

"Odbijamo sve kvalifikacije koje se iznose, one su plasirane u javnosti isključivo iz razloga kako bi se stvorili u javnosti argumenti za protuzakonitu smjenu članova CIK-a. Preporuka ODIRA, jedna od najprioritetnijih je da vlasti moraju osigurati za članove CIK-a ne budu opozvani iz proizvoljnih razloga i da su u mogućnosti da obavljaju svoje dužnosti bez straha od odmazde ili zastrašivanja."

CIK BiH poslao hitan apel: Da li će biti novca za održavanje lokalnih izbora?

CIK BiH poslao hitan apel: Da li će biti novca za održavanje lokalnih izbora?

Iz Naroda i pravde brojne su pritužbe i prigovori na rad CIK-a, a usaglašenih su stavova i njihovi partneri iz Naše stranke i SDP-a BiH.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde

"Ogromne malverzacije tokom izbornog procesa, one silne pozicije po tuzlanskom kantonu, u kojem na ne znam koliko biračkih mjesta jednak je broj stranačkih i pojedinačnih glasova nekih pojedinaca a to su članovi biračkih odbora upravo tih stranaka, i niz drugih nepravilnosti, oni to nisu nikad ni razmatrali. Ja nemam nikakvo povjerenje u ovu Centralnu izbornu komisiju, jer oni svojim ponašanjem nisu zaštitili integritet tog tijela".

Edin Forto, predsjednik Naše stranke

"Kad pregovaramo kao Trojka, ako jedan ne dođe i kaže sve što ste se dogovorili sa drugom dvojicom se slažem".

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a

"Ja sam bio taj koji je glasao za ovu CIK-u. Tad su obećali da će se pridržavati Ustava zakona, da će raditi na zaštiti integriteta izbornog procesa, uvođenjem elektronskog glasanja, a što se mene tiče već su pali na prvom ispitu kod izbora u Mostaru".

Svoj stav iznijeli su i iz PDP-a, jedne od stranki koja će prema odluci CIK-a, kako kažu, platiti najveću kaznu za izbore.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a

"Preko 40 hiljada maraka zbog nekih, po meni, trivijalnih razloga. To je odluka CIK-a za koju govore da na nju ima utjecaj opozicija što je netačno. Mi nemamo ništa s tim ljudima, od njih očekujemo samo da rade svoj posao u skladu sa zakonom i da urade sve da nam omoguće fer i poštene izbore."

O smjeni članova CIK-a se ne može govoriti dok im ne istekne mandat, ili dok opravdano nema argumentovanih, profesionalnih, utemeljenih činjenica i razloga za njihovu smjenu, kažu iz Koalicije pod lupom.

Dario Jovanović, Koalicija "Pod lupom"

"Ne možemo govoriti o tome da svaki put kada dođe nova stranka u vlast mi razrješavamo postojeće i imenujemo nove članove CIK-a, to će dovesti do još veće politizacije i do manje nezavisnosti, profesionalizma, integriteta i proaktivnosti u radu."

Integritet ove institucije može se sačuvati time da se kao članovi u CIK-u imenuju izborni stručnjaci, ali i da se jasno propiše koliko članova pripada poziciji a koliko opoziciji, poručuju iz Koalicije pod lupom, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije