Da li je Boška Ćavar ovom porukom najavila da odlazi iz Naše stranke?

15
Radiosarajevo.ba
Da li je Boška Ćavar ovom porukom najavila da odlazi iz Naše stranke?
Foto: Radiosarajevo.ba / Boška Ćavar istupa iz Naše stranke?

Naša stranka danas se zvaničnim saopćenje ogradila od jučerašnjeg glasanja Boške Ćavar na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara.

Naime, ovo vijeće jučer se izjašnjavalo o Odluci o isticanju obilježja na i unutar objekata Gradske uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima u većinskom vlasništvu Grada Mostara i isticanju – projiciranju slika i simbola na javnim gradskim objektima.

Odlukom se, između ostalog, definiralo da u javnim objektima mogu biti isključivo simboli BiH, FBiH, HNK i Grada Mostara. Odluka nije usvojena. Jedna od vijećnica koja nije glasala za ovu odluku je i Boška Ćavar iz Naše stranke.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Forto: Za razliku od Izetbegovića i SDA - mi Čoviću nećemo davati bianco čekove!

Forto: Za razliku od Izetbegovića i SDA - mi Čoviću nećemo davati bianco čekove!

Prvi je, na društvenim mrežama, reagirao njen stranački kolega Dragan Mioković koji je poručio: "Glasanje Boške Čavar za ostanak vjerskih, neustavnih i onih obilježja pod kojima je HVO vršio zločine tokom presuđenog UZP, u javnom prostoru Mostara, smatram sramotnim. U kapacitetu koji imam založiću se da bude sankcionisana kroz organe Naše stranke."

Nedugo poslije stiglo je i saopćenje iz Naše stranke u kojem se kaže:

"U Gradskom vijeću Grada Mostara Naša stranka ima dvije vijećnice, Irmu Baraliju i Bošku Ćavar. Irma Baralija je glasala za Prijedlog odluke, a Boška Ćavar je bila suzdržana. Irma Baralija je glasala u skladu sa stavom Naše stranke, Boška Ćavar je odlučila da glasa u skladu sa svojim ličnim ubjeđenjima koja se ovog puta kose s ubjeđenjima Naše stranke.

Naš stav je da državne institucije moraju pokazivati vlastitu samobitnost i neovisnost u odlučivanju od bilo čijih stranih državnih interesa ili interesa pojedinih kolektivnih identiteta. Tome služe državni simboli i samo oni mogu biti prisutni u državnim institucijama. Ograđujemo se stoga od glasanja Boške Ćavar, a u skladu s internim procedurama organi Naše stranke će odlučivati o ovom slučaju, utvrditi odgovornost i eventualne sankcije."

A, potom je uslijedila poruka Boške Ćavar na Facebooku, zbog koje se spekulira da ona više neće biti članica stranke.

Ćavar je, podijelivši saopćenje Naše stranke kratko napisala:

Status Boške Ćavar
Foto: Facebook: Status Boške Ćavar

"Nisam znala da su se ogradili od mene kao članice. Trebali ste me obavijestiti. Sretno vam u daljnjem radu."

Njen stranački kolega Enver Kotorić u komentaru na objavu joj je istaknuo: "Koliko vidim ograđujemo se od glasanja. Ne od članice." Ćavar na ovo nije odgovorila.

Ćavar je jučer, nakon sjednice, na svom Facebooku također objavila ovu poruku:

"Završena je rasprava o simbolima na javnim mjestima na području Grada Mostara. Zastavu BiH i Grada Mostara apsolutno podržavam, ali... voljela bih vidjeti te heroje koji će u etnički čistim sredinama skinuti obilježja naroda koji tu živi. Probale su mi kolege podvaliti kukavičje jaje, širenjem svoje priče, živim principe do kojih držim. Ne diraj me i neću te dirati!! Podvaljivanjem svima UZP-a je užasno mizerno..."

Zanimljivo je da je uz ovaj post postavila sliku Al Pacina u ulozi Michaela Corleonea u filmu Kum (The Godfather).

Status Boške Ćavar
Foto: Facebook: Status Boške Ćavar

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije