Naša stranka saopćila - kako će odlučiti s kim će u koaliciju nakon izbora?

2
Radiosarajevo.ba
Naša stranka saopćila - kako će odlučiti s kim će u koaliciju nakon izbora?
Foto: Naša stranka / Članovi Naše stranke

Danas je održana sjednica Predsjedništva Naše stranke na kojoj su razmatrani rezultati izbora, pitanje formiranja vlasti te odluka visokog predstavnika s fokusom na popunu Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine.

"Naša stranka je za državni i federalni nivo vlasti osvojila procentualno veći broj glasova nego 2018. godine, u Skupštini Kantona Sarajevo će kao i 2018. godine imati pet zastupnika a parlamentarna je u Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

S tim u vezi Predsjedništvo je zaključilo da se radi o izuzetnom uspjehu te da Naša stranka ima stabilno glasačko tijelo s tendencijom značajnog širenja", navode iz stranke, te nastavljaju:

ArcelorMittal Zenica potvrdio: Danas će se trajno ugasiti Koksara u Zenici

ArcelorMittal Zenica potvrdio: Danas će se trajno ugasiti Koksara u Zenici

"Također, izborni rezultat Naše stranke pokazao je i njen izuzetan koalicioni potencijal i Naša stranka je spremna preuzeti odgovornost na svim nivoima vlasti u BiH. Predsjedništvo je zaključilo da koaliranje neće biti uslovljeno pozicijama nego programima.

Programi će podrazumijevati jasno definisane mjere s ciljevima i rokovima provedbe. Neke od tih mjera za Našu stranku su već jasne i bezuslovne, a jedna od njih je hitno usvajanje osam uslova za sticanje kandidatskog statusa u roku od šest mjeseci od uspostave vlasti na državnom nivou."

Naša stranka o izbornim rezultatima: "Našoj zemlji dolaze bolji dani"

Naša stranka o izbornim rezultatima: "Našoj zemlji dolaze bolji dani"

Predsjedništvo Naše stranke zauzelo je stav i u vezi s posljednjim nametanjem odluke visokog predstavnika.

Smatraju da Schmidtova odluka dodatno usložnjava ionako komplikovan politički sistem, ali i da daje podstreka dodatnoj etničkoj podjeli zemlje umjesto njenom zaokretu ka građanskom državnom modelu.

"Posebno je to evidentno u slučaju zadržavanja diskriminirajućeg statusa Ostalih koji nisu ravnopravni ni brojčano ni po mogućnosti donošenja odluka u Domu naroda.

Naša stranka će insistirati na principima sadržanim u našem prijedlogu ustavnih promjena koje je uputila u parlamentarnu proceduru na nivou BiH kao i na ravnopravnosti svih građana na svakom pedlju naše zemlje", zaključuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije