Forto: Za razliku od Izetbegovića i SDA - mi Čoviću nećemo davati bianco čekove!

19
Radiosarajevo.ba
Forto: Za razliku od Izetbegovića i SDA - mi Čoviću nećemo davati bianco čekove!
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Edin Forto

Predsjedništvo Naše stranke na sjednici održanoj 14. oktobra razmatralo je rezultate izbora, pitanje formiranja vlasti te odluke visokog predstavnika s fokusom na popunu Doma naroda Federacije BiH.

Tim povodom o ovim temama za portal Radiosarajevo.ba govori predsjednik Naše stranke i aktuelni premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Schmidt i mnogo zapaljive retorike

Radiosarajevo.ba: Kako gledate na nametanje odluke visokog predstavnika za BiH i posljedice navedene odluke? Ponegdje se u javnosti Našoj stranci zamjerala „šutnja“ na ove teme…

ZA (I PROTIV) BiH U NATO-u | Edin Subašić: Dilema između prosperiteta i bijede separatizma!

ZA (I PROTIV) BiH U NATO-u | Edin Subašić: Dilema između prosperiteta i bijede separatizma!

Forto: Mnogo je zapaljive retorike o toj temi. U Našoj stranci smo jasno rekli šta nam ne odgovara. Prva stvar je da su neka pravila igre nametnuta nakon što je utakmica netom završena, u izbornoj noći.

Naša stranka saopćila - kako će odlučiti s kim će u koaliciju nakon izbora?

Naša stranka saopćila - kako će odlučiti s kim će u koaliciju nakon izbora?

To nije dobro, jer bi mnogo toga bilo drugačije da smo pred izbore imali tu odluku, ili da je ona donesena s namjerom da se implementira prilikom sljedećih izbora.

Edin Forto
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Edin Forto: "Ostali nisu izjednačeni s konstitutivnim narodima ni po broju u Domu naroda"

Druga stvar koju zamjeramo je što Ostali nisu izjednačeni s konstitutivnim narodima ni po broju u Domu naroda ni po mogućnosti odlučivanja. I treća stvar je što se isti mehanizmi zaštite kolektivnih prava ne nametnu u RS kad su u pitanju Bošnjaci, Hrvati i Ostali. Mi ćemo se nastaviti boriti da, bez obzira na odluku visokog predstavnika, svi naši građani imaju jednaka prava na svakom pedlju naše zemlje.

Radiosarajevo.ba: Jeste li zadovoljni rezultatima Naše stranke na Općim izborima 2022.?

Forto: Uvijek može bolje, ali uzimajući u obzir da je desnica u BiH zadnjih 30 godina oblikovala društvo i imala gotovo apsolutnu vlast, a da su isti takvi desničarski trendovi eskalirali u Evropi, za jednu liberalnu partiju ponoviti rezultat iz 2018., na nekim nivoima čak ga i nadmašiti, učvrstiti svoje biračko tijelo, izgraditi potencijal za njegovo širenje, biti poželjan koalicioni partner su činjenice koje stvaraju optimizam i, moram vam reći, da smo mi u Našoj stranci zadovoljni.

Trojka predvodnik u Kantonu Sarajevo

Radiosarajevo.ba: Šta dalje? Kako vidite buduću arhitekturu vlasti u Federaciji BiH i na državnoj razini, ali i u kantonima u kojima ste parlamentarna stranka? Koliko je, zapravo, izvjesno da odgovornost preuzmu stranke koje su podržale Denisa Bećirovića, to jeste da Stranka demokratske akcije (SDA), bude, izbačena iz vlasti?

Forto: U ovom momentu nezahvalno je biti izričit. Razloga je više, ali dva su krucijalna. Prvi je što glasovi nisu prebrojani, a u bh. entitetu RS se čak i ponovo broje. To je, iako možda tako ne izgleda, vrlo važno s aspekta formiranja vlasti na državnom nivou.

Edin Forto
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Edin Forto: "Nema sumnje da će uskoro i nova vlada nastaviti raditi na osnovu istih principa"
Naša stranka: "Ispunjavanje uslova za kandidatski status naš je uslov za učešće u vlasti"

Naša stranka: "Ispunjavanje uslova za kandidatski status naš je uslov za učešće u vlasti"

Drugi razlog je odluka Christiana Schmidta, ko i s kojim brojem delegata popunjava Dom naroda FBiH. Ono što je trenutno najizvjesnije i o čemu mogu suvereno govoriti jeste da će Trojka dalje biti predvodnik promjena na bolje u Kantonu Sarajevo. Kao i Trojka, s obzirom na trenutnu perspektivu, imamo i ambiciju i velike šanse da to budemo i na drugim nivoima.

Radiosarajevo.ba: Kad već pominjete Kanton Sarajevo, kako vidite proces formiranja vlasti u Kantonu Sarajevo, koliko je tu situacija (ne)izvjesna? Hoće li Vaša vlada nastaviti rad?

Forto: Nema sumnje da će uskoro i nova vlada nastaviti raditi na osnovu istih principa na kojima je radila i ova.

Radiosarajevo.ba: Šta će biti Vaši uvjeti za ulazak u priču o formiranju vlasti na višim razinama?

Forto: Naši uvjeti su uvijek isti. Prvi je hitno ispunjavanje uslova za kandidatski status i ubrzane NATO integracije. Potom to je set mjera koje se odnose na standard građana, pogotovo na njihov bezbolni prolazak kroz ekonomsku i energetsku krizu.

Naravno, te mjere ne smiju biti samo prazno slovo na papiru već moraju imati definisane ciljeve i rokove provedbe kako bi građanke i građani mogli pratiti dokle smo kao vlast stigli u njihovoj realizaciji te u odnosu na te rezultate dati nam ili uskratiti podršku na sljedećim izborima.

Naša stranka o izbornim rezultatima: "Našoj zemlji dolaze bolji dani"

Naša stranka o izbornim rezultatima: "Našoj zemlji dolaze bolji dani"

Mi moramo mijenjati političku kulturu, smatram da smo u Kantonu Sarajevo to donekle i uspjeli kroz tri godine koliko smo bili na vlasti. U naredne četiri građanima Kantona Sarajevo će biti glavni politički orijentir to koliko je ko uradio na poboljšanju kvalitete života.

Neće se više nikad moći desiti da neko njihove novce netransparentno troši. Ulaskom u vlast na federalnom i državnom nivou počet ćemo mijenjati političku svijest i kulturu daleko šire od Kantona Sarajevo.

Političari i „crne list“

Radiosarajevo.ba: Vjerujete li, ipak, da je SDA bliža formiranju vlasti sa HDZBiH? Predsjednik SDA Bakir Izetbegović proučio je Čoviću da bi formiranje vlasti sa jedanestorkom bio eksperiment?

Forto: Izetbegović je u pravu u jednoj stvari. HDZ će se, ako pristane da ide u vlast bez SDA, suočiti s jednim potpuno novim odnosima u upravljanju državom i Federacijom. Neće dobijati bianco čekove koje ispunjava željama i prohtjevima svojih političara i njima bliskih ljudi, a na štetu građanki i građana.

Također, HDZ neće nama davati nikakve bianco čekove zauzvrat. A upravo je to Izetbegović rekao HDZ-u: S Trojkom nećete moći kako hoćete, morat ćete raditi u interesu države.

Takav odnos, takav su imali sa SDA, jeste njima lakši, samo pitanje je koliko je on više moguć. Crne liste se pune njihovim političarima, gube međunarodni kredibilitet, građani se iseljavaju... Mnogo je stvari koje tjeraju nacionalne partije na poboljšanje vlastitog kredibiliteta kako na međunarodnom planu, tako i u očima građana.

Političko licemjerje

Radiosarajevo.ba: Kako komentirate narativ kreiran u dijelu javnosti gdje bi koaliranje jedanestorke sa HDZBiH bila izdaja, a koaliranje SDA sa HDZ odgovoran čin?

Forto: To je izraz političkog licemjerja, a ono je uvijek uslovljeno grozničavom, paničnom željom za ostankom u vlasti. U svom radu ne koristim teške kvalifikacije, kakve su izdaja i slično, ali ako ćemo tako razgovarati, hajde da pogledamo kako se ko prema HDZ-u odnosi.

Izetbegović HDZ naziva partnerima, nudi im sigurnost dosadašnjeg načina vladanja, mi, s druge strane, konstatujemo da ako je neko nužan za formiranje vlasti, ne mora biti i poželjan.

To je razlika između našeg i SDA-ovog pogleda na HDZ. Oni su za SDA i nužni i poželjni, nama su samo nužni jer ih je etnička matematika učinila takvima. Naravno, SDA i njeni glasnogovornici misle da imaju monopol nad patriotizmom pa samim tim i da nekog proglašavaju izdajnikom, ja im kažem da nemaju i da su oni uzurpatori patriotske pozicije u vlasti koja sad konačno ima šansu da dođe u bolje ruke.

DF se može mijenjati

Radiosarajevo.ba: Kako vidite mogućost saradnje sa Demokratskom frontom? Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković javno tvrdi kako ne vjeruje Željku Komšiću, je li to ipak malo pretjerana ocjena obzirom na naše ukupno stanje?

Forto: S obzirom na iskustvo Vlade Šestorke, kada je i DF bio u vlasti u Kantonu Sarajevo, ta ocjena nije pretjerana. Ali svako se u životu može mijenjati. Akteri na našoj političkoj sceni su to radili i prije i zauzimali novi kurs u odnosu na svoj prethodni rad.

Hvala građanima, promjene su tu…

Edin Forto je, na kraju, uputio poruku građanima Bosne i Hercegovine.

„Hvala svima koji su izašli na izbore. Promjene su tu. Sama mogućnost da građanske i lijeve opcije vode procese uspostave vlasti je promjena. Ondje gdje Naša stranka postane dijelom vlasti, ja im garantujem da će u vrlo kratkom roku osjetiti promjene na bolje i u svakodnevnom životu na isti način kako su to osjetili građani i građanke Kantona Sarajevo“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije