“Da li bi Srbija bila bombardovana da nije bilo Sarajeva, Srebrenice, Vukovara...?“

9
Radiosarajevo.ba
“Da li bi Srbija bila bombardovana da nije bilo Sarajeva, Srebrenice, Vukovara...?“
Foto: Pobjeda.me / Zoran Vuletić

Zoran Vuletić, predsjednik Izvršnog odbora Građanskog demokratskog i bivši funkcioner LDP-a Čedomira Jovanovića izazvao je pažnju javnosti u Srbiji i regiji izjavama u emisiji „Crveni Karton“, na TV Kurir, koju vodi i uređuje poznati književnik Svetislav Basara.

Naime, Vuletić je kritički sagledao politiku Srbije, odnosno njezine tadašnje sa Slobodanom Miloševićem na čelu deset godina prije bombardovanja.

Političar je to kazao gostujući zajedno sa liderom profašističkog pokreta „Dveri“, sljedbenikom politike Dimitrija Ljotića i predsjedničkim kandidatom, Boškom Obradovićem, kojem je uputio kritike jer krivce traži isključivo u drugima i zbog toga što je oštro puta Beograda prema Europskoj uniji (EU).

“Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, od danas u Veneciji

“Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, od danas u Veneciji

On je najprije rekao da se slaže sa ocjenama da 23 godine Srbija tapka u mjestu na polju evropskih integracija, ali da bi prije svega tražio krivicu, ne u drugima, već u svim vladama koje su u proteklih četvrt stoljeća upravljale.

„Te vlade su izbjegavale da riješe najveće probleme za Srbiju“, rekao je Vuletić.

Osuđujući i bombardovanje njegove zemlje Vuletić je postavio i neka pitanja sa kojima srbijansko društvo odbija da se suoči već decenijama.

„Međutim, mi treba da napravimo analizu zašto smo mi bombardovani. Da li je rat počeo 1999. i tad se završio, posle tri mjeseca? Ili je Srbija 10 godina prije toga radila ono što danas radi Putin i njegov režim u Ukrajini? Da li bismo mi bili bombardovani da nije bilo Vukovara, da nije bilo Srebrenice, da nije bilo Sarajeva, koje je bombardovano skoro četiri pune godine, da nije bilo Dubrovnika...? Da šest mjeseci prije toga protjerivanje Albanaca sa Kosova“, upitao je Vuletić.

Srbija je, kazao je, vodila takvu politiku deset godina.

„Gdje smo svijetu pokazali da nismo stabilan partner u političkim odnosima. Mislili su Milošević i njegovo društvo da je dovoljno da imaju JNA uz sebe pa će onda i Srbija da postane velika. Kakav smo dobili epilog, svima je jasno“, rekao je Vuletić.

Kompletan intervju možete pogledati na snimku ispod:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije