Da bi kritikovali Dodika vrijeđaju Aliju i Bakira Izetbegovića?!

8
F. V.
Da bi kritikovali Dodika vrijeđaju Aliju i Bakira Izetbegovića?!
Foto: Kolaž / Da bi kritikovali Dodika vrijeđaju Aliju i Bakira Izetbegovića?!

Već neko vrijeme u političkoj praksi bh. entiteta RS postoji vrlo ružan običaj da ukoliko se želi kritizirati određena pojava ili ličnost, visoki zvaničnik ili opozicionar, onda se to čini tako da se nastoji poniziti ili uvrijediti neka treća ličnost, najčešće u namjeri da se kritiziranog na ovaj ili onaj način dovede u vezu sa Sarajevom, Federacijom BiH, Bošnjacima!?

Kako je član Predsjedništva BiH, notorni Milorad Dodik nazivao Sarajevo Teheranom, opoziciju i zvaničnike koji su radili u institucijama države Bose i Hercegovine "Bakirovim podanicima" ili "Bakirovom Srbima", a Sanju Bjelicu Prutinu, članicu Centralne izborne komisije (CIK) čak "Srpkinjom koja je bila udata za muslimana", na jednako oduran način su uzvraćali i današnji opizcionari.

Od efendije do Turčina

Tako smo imali "tender-efendije" ili "kantar-efendije", ili se Dragana Čavića, bivšeg predsjednika RS-a nazivalo "efendijom"...

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Nebojša Vukanović, bivši novinar, energičan parlamentarac i perpsketivan političar koji za sebe tvrdi da ne dijeli ljude po etničkoj pripadnosti, zagovarajući jedinstvo građana BiH u obračunu sa nenarodnom vlašću, prošle godine je podijelio video u kojem se putnici autobusa iz Sarajeva, a koji su navodno krenuli u organizirano glasanje u Crnu Goru, nazivaju "Turcima"!?

Dakle, primjetan je jedan krajnje negativan trend u kojem se svemu što ima veze sa Sarajevom, Bošnjacima, pa i Bosnom daje negativna osobina... To nije ni iznenađujuće jer Dodik i njegov SNSD već godinama vode otvorenu kampanju govora mržnje i mrzilačkih narativa usmjerenih prema Bošnjacima, od "arlaukanja" ezana do "podaničkog naroda".

Na koncu Dodik u posljednje vrijeme sasvim svjesno intenzivira kampanju nazivanja Bošnjaka isključivo muslimanima, čime ih nastoji sveti na vjersku skupinu, kao narodu oduzeti pravo na državotvornost, pa i prikazati ih opasnošću u Evropi...

Takav jedan primjer negativnog djelovanja opozicije u RS-u je i današnji istup Miladina Stanića, šefa Kluba poslanika SDS-a.

"Danas je Dodik veći poturica od rahmetli Alije i od poluživog Bakira. Ko još normalan očekuje da Turska štiti interese RS i da je snaži u BiH? Vlastodršci iz SNSD-a pribjegavaju samo imaginarnim temama", grmi Stanić.

Valjda u nastojanju da demaskira Dodikovu politiku, bolje reći strateška takritziranja u vezi sa politikom pokušaja razbijanja BiH, Stanić veli:

"Očekivali smo da će Milorad Dodik održati riječ i predložiti inicijativu za vraćanje nadležnosti RS, ali od toga nema ništa. U materijalima za tu posebnu sjednicu za koju se još ne zna termin, nema ničega novog niti konkretnog čime bi se nešto mijenjalo ni u RS ni u BiH", poručio je Stanić.

On je kazao i da su predlagači posebne sjednice "junački odustali od termina posebne sjednice koja je trebala biti 18. novembra jer su na kolegiju rekli da će biti poslije održavanja redovne sjednice te da će odgađanje očigledno ići u nedogled".

Šta to znači?! Onako kako Stanić postavlja stvari Dodik bi dobar da već danas povede vojsku na Federaciju BiH i NATO i izazove konflikt?!

"Koliku su hampu napravili očekivali smo da će na današnji kolegij donijeti najmanje prijedloge za uniforme Vojske RS? Oni koji su prenosili nadležnosti su sada svi u SNSD. To su politički fosili. Milorad Dodik zna da mu poslije gubitka izbora ostaje samo bježanija ili zatvor. Nema čovjeka koji mu predviđa slobodu poslije svega što je uradio", zaključio je Stanić.

"Retorika je stvarnost političke sfere"

Umjesto da bude alternativna jednoj krajnje opasnoj politici koja može gurnuti Bosnu i Hercegovinu i sukobe svih građana, bez obzira na etničko i konfesionalno porijeklo, RS opozicija se sa Dodikom utrkuje ko će više sličiti Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Momčilu Krajišniku i drugim akterima politike koja je završila u genocidu i najtežim zločinima! Ta spoznaja je duboko porazna za politički život naše zemlje.

Bez obzira na motive, ovakvi narativi mogu biti opasni posebno u postkonfliktnim zajednicama kakva je naša.

Jer, kako reče profesor Nerzuk Ćurak, možemo mi u Bosni i Hercegovini tješiti da je kriza u retorička, kako "nije stvarna" itd.

"Koristim ovu priliku da negdje zamolim ljude da ne prave razliku između retorike i stvarnosti. Jer, retorika je stvarnost političke sfere. Retorika je ta koja mijenja stvari... ", kazao je Ćurak.

Iskustva prošlosti pokazuju da je, kada se mržnja jednom proširi, vrlo teško kontrolirati u kojem pravcu će do dalje ići i hoće li završiti u konfliktu.
Prema mišljenju Sashe Havlicek, ekspertice za pitanja ekstremizma "osnovno načelo svih ekstremističkih ideologija jeste dehumanizacija onog drugog" jer "kada uspostavite razmišljanje 'mi' protiv 'njih' možete stvoriti nevjerojatne podjele i sukobe među ljudima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije