Cvijanović: Usvojit ćemo zaključke da prevaziđemo odluku Ustavnog suda BiH

Radiosarajevo.ba
Cvijanović: Usvojit ćemo zaključke da prevaziđemo odluku Ustavnog suda BiH
FOTO: Radiosarajevo.ba / Željka Cvijanović

Predsjednica RS Željka Cvijanović najavila je da će na sutrašnjem sastanku, koji je sazvala zbog odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o ukidanju 9. januara kao dana RS-a, biti usvojeni određeni zaključci, na koji način će se, kaže, prevazići taj problem.

Zaključci će biti, dodala je, u skladu s očekivanjima građana koji su ranije rekli šta misle o tom pitanju.

„Građani su poslali jaku poruku i političkim akterima kakvo rješenje treba da bude“, rekla je ona.

Zadovoljna, je, kaže, što su svi predstavnici stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu najavili dolazak za razgovore, što je, kaže, znak političke zrelosti.

Ponovila je da će RS odgovorit na sve „napade, kojima se pokušava uništiti identitet RS“, kao i da je ovo „politička hajka protiv RS“.

Cvijanović tvrdi da je cilj da se negira da je RS nastala prije posljednjeg rata.

„Godinama su se osporavala obilježja RS. Ako smo ranije mislili da se nešto slučajno dogodilo, to više nije slučaj“, kazala je Cvijanović.

U vrijeme kada „SDA i druge bošnjačke politike blokiraju formiranje Vijeća ministara“, kako je ustvrdila, dešava se i posljednja odluka Ustavnog suda BiH te još neke stvari.

„Dobro je što sve ovo homogenizuje društvo u RS i jača jedinstvo“, smatra entitetska predsjednica.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je neustavnom odredbu o 9. januaru kao danu RS.

Sud je usvojio zahtjev devet bošnjačkih i hrvatskih delegata Vijeća naroda RS te ukinuo odredbu koja glasi „Na osnovu potvrđene volje građana RS, 9. januar se utvrđuje kao dan RS“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije