Cvijanović: Rusija je veliki prijatelj srpskom narodu

Fena
Cvijanović: Rusija je veliki prijatelj srpskom narodu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Željka Cvijanović
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je u New Yorku s vršiocem dužnosti stalnog predstavnika Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama Petrom Iljičevim o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u RS, BiH i regionu.

Cvijanović je izrazila posebnu zahvalnost na mogućnosti da se na sjednicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija prilikom rasprava o BiH, posredstvom predstavnika Ruske Federacije čuju i autentični stavovi RS-a, kao i na velikom nivou političkog razumijevanja za dejtonsku poziciju BiH i RS-a, saopćeno je danas iz entitetske vlade. 

Naglasila je i da su tradicionalno dobri odnosi RS-a i Ruske Federacije pravi primjer partnerstva u kojem nema političkih uvjetovanja i gdje je otvoren prostor za ekonomsku saradnju, istaknuvši da je Rusija veliki prijatelj srpskom narodu s kojim dijeli mnoge vrijednosti i s kojim je u mnogim iskušenjima bila na istoj strani.

Izrazivši zahvalnost zbog odluke Ruske Federacije u vezi s isplatom klirinškog duga u novcu, Cvijanović je tokom sastanka u New Yorku upoznala Iljičeva i sa sadržinom novog izvještaja RS-a Vijeću sigurnosti UN-a koji će uskoro biti upućen na adrese svih relevantnih subjekata.

Na sastanku je ocijenjeno da je dosadašnja saradnja između RS-a i Ruske Federacije izuzetno dobra, te da je i u budućnosti treba jačati u svim pravcima.

Razmijenjena su mišljenja i o sigurnosnoj situaciji na globalnom nivou, te istaknuto da je za uspješnu borbu protiv terorizma neophodno međunarodno povezivanje policijskih institucija, razmjena informacija i iskustava koje predstavljaju uzajamni interes, te zajednička saradnja svih progresivnih snaga na suzbijanju sigurnosnih prijetnji.

Cvijanović je Iljičevu uručila plaketu Vlade RS-a, u znak zahvalnosti, kako je saopćeno, za podršku koju Ruska Federacija pruža RS-u u očuvanju njenog međunarodnog položaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije