Dug Rusije prema BiH: Željezničke mašine umjesto isplate klirinškog duga?

Radiosarajevo.ba
Dug Rusije prema BiH: Željezničke mašine umjesto isplate klirinškog duga?

Vlada Federacije BiH prihvatila je na današnjoj sjednici informaciju o inicijativi za naplatu dijela klirinškog duga nekadašnjeg Sovjetskog Saveza prema bivšoj SFRJ putem isporuke pružne mehanizacije za potrebe JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo.

Ukupna vrijednost mašina i opreme za Željeznice FBiH i Željeznice Republike Srpske bi iznosila 26.000.000 dolara.

Klirinški dug od oko 125 miliona dolara, nastao po obračunima robne razmjene između bivše SFRJ i nekadašanjeg Sovjetskog Saveza još nije isplaćen niti kompeziran prema Bosni i Hercegovini, a do sada je izmiren prema Sloveniji i Hrvatskoj.

Najavljeno je da će dugovanja prema ostalim državama nastalim raspadom bivše SFRJ biti izmirena do 2016. godine.

„Kako nekoliko drugih načina poravnanja klirinškog duga nisu dobili saglasnost sva tri člana Predsjedništva BiH, Željeznice FBiH su službeno iskazale potrebu za nabavkom specijalizovanih mašina za održavanje i gradnju pruga, te sačinile odgovarajuće specifikacije potrebnih tipova mehanizacije.

Ruski proizvodač mašina „Remputmaš-Group” je zvanično potvrdio spremnost da ovu pružnu mehanizaciju isporuči po traženoj specifikaciji i da kompletnu vrijednost mašina uključi u naplatu klirinških potraživanja. Ova kompanija je o tome pokrenula i pregovore s rukovodstvom Željeznica FBiH i Željeznica RS“, navodi se u saopćenju Vlade FBiH.

Dodaje se: „kako je pitanje klirinških dugova u nadležnosti Ministarstva finansija i trezora BiH, zahtjev za naplatu putem ovog aranžmana je upućen Vijeću Ministara BiH“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije