Cvijanović u panici ponovo pisala UN-u: "Nemojte podleći manipulacijama Lagumdžije i Bećirovića"

16
Radiosarajevo.ba
Cvijanović u panici ponovo pisala UN-u: "Nemojte podleći manipulacijama Lagumdžije i Bećirovića"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Predsjedništva BiH

Kako se približava datum najavljenog usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, tako i predstavnici vlasti u bh. entitetu RS i Srbiji sve više paniče.

Danas će se delegacija manjeg bh. entiteta predvođena predsjednikom RS Miloradom Dodikom sastati u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a razgovarat će upravo o rezoluciji.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je pismo stalnim misijama, delegacijama i organima u UN u kojem je ukazala na "manipulativne okolnosti u vezi sa nultim nacrtom rezolucije" (o genocidu u Srebrenici) koji su uputile misije nekoliko zemalja pri UN, uključujući i Misiju BiH.

UŽIVO | U BiH se vraća napajanje električnom energijom, trenutno na 50 posto kapaciteta

UŽIVO | U BiH se vraća napajanje električnom energijom, trenutno na 50 posto kapaciteta

Navela je da to pitanje nije nikada razmatrano niti usaglašeno u okviru nadležnih institucija u BiH.

"Stoga, moram naglasiti da ni prezentacija date rezolucije zakazana za srijedu, 17. april 2024. godine u 16 časova, kao ni bilo kakve dalje aktivnosti u smislu razmatranja ili usvajanja ove rezolucije nemaju nikakvu podršku institucija, niti naroda BiH", navela je u pismu.

"Štaviše, selektivan pristup - prosljeđivanje pisama (člana Predsjedništva BiH Denisa) Bećirovića uz redovno blokiranje moje korespondencije - ukazuje na nejednak i diskriminatorski tretman naroda u BiH, te dalje odstupanje od Ustava BiH. Odluka pojedinih diplomata da blokiraju moje pravo komunikacije sa Vama putem misije BiH pri UN, čime me sprečavaju da koristim svoj ustavni kapacitet člana Predsjedništva, kao i laži kojima se služe predstavnici Misije BiH (poput one da koristimo resurse drugih država za komunikaciju sa članicama UN), samo su neki od izazova sa kojima se svakodnevno srećemo, a koji jasno ilustruju njihovu netrpeljivost i namjeru marginalizacije i nipodaštavanja naroda koji predstavljam što, razumljivo, ne mogu i neću dozvoliti", rekla je Cvijanović.

Bećirović i Komšić idu u New York povodom najave usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Bećirović i Komšić idu u New York povodom najave usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Dalje navodi da su "manipulacijom ambasadora Zlatka Lagumdžije, koji je unilateralno istupao prema grupi zemalja provodeći sopstvene naume, kao i naknadnom, takođe nelegalnom, "podrškom" aktuelnog predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića ozbiljno povrijeđeni Ustav i propisi BiH, te narušeni principi na kojima počivaju njen mir i funkcionalnost, a zbog čega će pred domaćim pravosuđem biti pokrenuti postupci za utvrđivanje krivične odgovornosti".

"Kao što sam tokom susreta sa predsjedavajućim Generalne skupštine UN u Bakuu 15. marta ove godine već upozorila – prema Ustavu BiH nijedan član tročlanog Predsjedništva sam za sebe nije i ne može biti ovlašćen da bez postignutog konsenzusa daje autorizaciju za unilateralno djelovanje diplomatskom osoblju u ime čitave zemlje i svih njenih naroda. Dakle, bošnjački član Predsjedništva Bećirović i ambasador Lagumdžija uzurpirali su prava tri naroda i prekršili ne samo odredbe domaćeg nego i principe međunarodnog prava", ukazala je Cvijanović.

Imajući u vidu osjetljivost pitanja koje je predmet razmatranja, Cvijanović je rekla da joj je "dužnost da skrene pažnju na potencijalno razorno dejstvo ne samo postupaka pojedinaca iz BiH nego - što bi bilo mnogo ozbiljnije - eventualne podrške zemalja članica UN jednostranim postupcima takvih pojedinaca koji ne predstavljaju stav institucija BiH i koji ne poštuju sopstveni Ustav".

Oglasio se Memorijalni Centar Srebrenica povodom najave usvajanja rezolucije o genocidu

Oglasio se Memorijalni Centar Srebrenica povodom najave usvajanja rezolucije o genocidu

"BiH su potrebni mir, stabilnost i unutrašnji dijalog, ne samo u dolazećim pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom nego i u procesu jačanja unutrašnjeg povjerenja. Zloupotreba ili pretvaranje Generalne skupštine UN u sredstvo za unutrašnje političke obračune u BiH neće pomoći u njenoj daljoj izgradnji, već naprotiv. Vaša ekselencijo, uz izraze najiskrenijeg uvažavanja, ponavljam molbu da ovom pitanju posvetite dužnu pažnju i da Vaša zemlja ne prihvati stavljanje prijedloga predmetne rezolucije na dnevni red Generalne skupštine UN niti njeno razmatranje i usvajanje", navela je Cvijanović.

Ona je upozorila da bi drugačiji pristup uvukao njihove zemlje u manipulacije kojima se urušavaju procedure propisane Ustavom BiH u pogledu nastupa i djelovanja u međunarodnim organizacijama.

"Takvim manipulacijama podriva se i sam Dejtonski mirovni sporazum i kompromis, te raspiruju netrpeljivosti u BiH i regionu zapadnog Balkana", poručila je Cvijanović u pismu upućenom stalnim misijama i delegacijama u UN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije