Bećirović i Komšić idu u New York povodom najave usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

5
AA
Bećirović i Komšić idu u New York povodom najave usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić i Denis Bećirović

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić najavili su u četvrtak u Sarajevu svoj odlazak u New York, gdje bi Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) 2. maja trebala razmatrati prijedlog rezolucije kojom se podsjeća na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine i ponovo osuđuje taj zločin.

Očekivana rasprava o tom dokumentu izazvala je nove napetosti u odnosima između Beograda i Sarajeva, ali i u samoj BiH. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio da će putovati u New York i tamo pokušati učiniti sve što može ne bi li spriječio usvajanje rezolucije, iako priznaje kako su mali izgledi da u tome uspije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da će se tek nakon sjednice Generalne skupštine oglašavati o rezoluciji, a do tada je, kako je rekao, neophodno raditi ozbiljno i odgovorno.

Oda nasilnim životima bajkerskih bandi: Tom Hardy i Austin Butler oživljavaju moto kulturu 60-ih

Oda nasilnim životima bajkerskih bandi: Tom Hardy i Austin Butler oživljavaju moto kulturu 60-ih

"To je još jedno pitanje gdje treba raditi ozbiljno, odgovorno, a ne davati populističke izjave po medijima", rekao je Bećirović.

Rezolucija o Srebrenici podrazumijeva odluku da se 11. juli svake godine obilježava kao međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995.

Komšić, s obzirom na to da je imao uvid u rezoluciju, smatra da u njoj nema ništa "problematično".

"Rezolucija je, prije svega, posvećena 30. godišnjici genocida u Srebrenici koja pada iduće godine. Dakle, u njoj nema ništa, ništa, ni protiv koga. Ne samo u okruženju nego protiv ikoga u cijelom svijetu. Dakle, to što oni rade jeste, ja mislim, čak jedna vrsta propagandne akcije. Jer, sve ono što Vučić najavljuje kao teške dane za Srbiju i srpski narod, opasnost po Srbiju i srpski narod, pozivajući se na eventualno usvajanje te rezolucije, najobičnije je spinovanje, najobičnija politička igra.

Dakle, s aspekta politike, međunarodnih odnosa, činjenica, pa ako hoćete i morala, pa i bilo koji aspekt da uzmete, u toj rezoluciji nema apsolutno ništa sporno. Ona je, prije svega, posvećena oblježavanju godišnjice genocida u Srebrenici i potrebi da ta priča nekako bude zastupljena u cijelom svijetu, jer činjenica jeste da sve ono što se dešavalo u julu 1995. jeste neki planetarni šamar međunarodnoj zajednici. Insistiranje na tome da se ta rezolucija obori, samo govori o jednoj vrsti paranoje, pa moram reći, čak i političkog ludila koje vlada u regiji", rekao je Komšić.

Predlagači rezolucije o genocidu u Srebrenici su Njemačka i Ruanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije