Cvijanović: 'Ako već žele nekoga da sankcionišu onda na "crnu listu" treba da stave Schmidta'

7
Radiosarajevo.ba
Cvijanović: 'Ako već žele nekoga da sankcionišu onda na "crnu listu" treba da stave Schmidta'
Foto: Printscreen / Milorad Dodik i Željka Cvijanović

Ako već žele da nekoga da sankcionišu zbog kršenja Daytonskog sporazuma onda bi najprije trebalo da na crnu listu uvrste Christiana Schmidta i nekoliko ambasadora zapadnih zemalja u Sarajevu, uključujući i sopstvenog, rekla je članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, reagujući na najnovije američke sankcije zvaničnicima iz bh. entiteta RS.

"Ni ove, ni prethodne, kao ni bilo koje sankcije i crne liste, ma čije da su, neće pokolebati našu volju da istrajemo na odbrani Daytonskog sporazuma, ustavne pozicije i nadležnosti Republike Srpske", poručila je Cvijanović, prenosi RTRS.

Podsjetimo, Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija uvela je u srijedu, 13. marta, sankcije Branislavu Okuki, Јeleni Pajić Baštinac i Srebrenki Golić jer su organizovanjem i obilježavanjem nesuatavnog dana RS, 9. januara, "podrivali mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini".

Mozgalica: Šta je pogrešno na ovoj slici?

Mozgalica: Šta je pogrešno na ovoj slici?

Podsjetimo, 17 sadašnjih ili bivših visokih dužnosnika na različitim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini te dvije kompanije trenutno su na popisu osoba kojima su SAD uvele sankcije zbog opstrukcija provedbe Daytonskog sporazuma a među njima su od srijede i troje najbližih saradnika Milorada Dodika, koji je i sam pod američkim sankcijama.

Nove američke sankcije za zvaničnike iz entiteta RS: Evo ko je sada završio na 'crnoj listi'

Nove američke sankcije za zvaničnike iz entiteta RS: Evo ko je sada završio na 'crnoj listi'

Tako u BiH vrh piramide vlasti čini ili je činio cijeli niz osoba kojima je zabranjeno putovanje u SAD, zamrznuta im je sva imovina ili poslovi koje tamo eventualno imaju, a američkim je državljanima zabranjeno da s njima sarađuju.

Među njima su sva tri ključna čovjeka Republike Srpske odnosno predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković i Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije