Čuvena virologinja o četvrtom valu pandemije: Dva su moguća scenarija

5
F.V.
Čuvena virologinja o četvrtom valu pandemije: Dva su moguća scenarija
Print Screen / Ana Gligić

Virusologinja Ana Gligić, poznata po tome što je 1972. godine bila na čelu tima koji je izolirao virus velikih boginja u bivšoj Jugoslaviji, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba komentirala je najavu četvrtog vala korone, koji bi, prema očekivanjima stručnjala, trebao doći u septembru ili oktobru ove godine.

U međuvremenu, Slovenija je proglasila kraj pandemije koronavirusa, susjedna Hrvatska je skoro pa širom otvorila granice za građane Bosne i Hercegovine. Građani naše zemlje još uvijek čekaju početak masovnije imunizacije stanovništva.

"Dva su scenarija. Ili će nestati, ili će se opet sad u jesen pojaviti. Pratit ćemo, naravno, šta će biti, ali po svim pravilima poznavanja virusologije i virusa, on bi trebao sada da dođe fazu mirovanja. Ali, korone se nećemo riješiti. To ja neprestano govorim. Spremite se svi da nas korona okružuje, da se populacija zaštiti vakcinacijom i da ima antitijela. I da epidemiolozi budno prate gdje se pojavljuje", kaže Gligić za Radiosarajevo.ba.

Dodala je da je sve ovo što se dešavalo sa pandemijom vrlo iznenađujuće za virusologe.

"Korona se ponaša kako hoće i nema pravila koja smo naučili kroz desetine godina radeći s virusima. Ovaj virus nas iznenađuje zbog njegove velike mogućnosti da se mijenja i mutira, mutira sa još većom snagom prenošenja. Međutim, ovome mora doći kraj", dodaje Gligić.

Primjećuje da se stanovništvo na prostorima regije opušta nakon ublažavanja mjera.

"Mjere su uglavnom ukinute. Svi smo se opustili. Bit će svadbe, bit će utakmice, bit će sve normalno. Ali valjda to život tako traži", rekla je Gligić.

Ona je ponovo naglasila značaj vakcinacije.

"Vakcinacija će spriječiti da ljudi ne dođu do bolnice. Možda će neko dobiti opet koronu, ali popit ćete čaj ili aspirin i ona će proći, jer ćete biti vakcinisani. Antitijela će se izboriti sa virusom. Ako ste vakcinisani nećete doći do bolnice i resporatora, što je najvažnije", zaključuje Gligić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije