Čuvena virologinja Ana Gligić o tome da li je potrebna treća doza vakcine

0
Radiosarajevo.ba
Čuvena virologinja Ana Gligić o tome da li je potrebna treća doza vakcine
Print Screen / Ana Gligić

Sve je manje zaraženih od koronavirusa u Srbiji, a raste broj vakcinisanih. U cijelom svijetu opada broj oboljelih i umrlih od koronavirusa. Život se lagano vraća u pred-COVID stanje, ali stručnjaci upozoravaju da treba biti oprezan.

"Svi RNK virusi mutiraju. Mutacije su žestoka borba virusa za održavanje na čoveku, virus je došao iz prirode i pokušava da opstane. Sve korone koje imamo su podeljene u 4 roda, a rod 1 su oni koji predstavljaju opasnost za čoveka.

Doskočićemo mutantima vakcinacijom, pošto sve mutacije imaju zajedničko stablo i sve vakcine koje su kod nas u upotrebi omogućiće uspešan imunitet protiv mutanta. Možda neće štititi preko 90 odsto kako je projektovana kad je pravljena vakcina, ali štititće, biće nešto niži procenat jer se virus izmenio", tvrdi virusologinja dr Ana Gligić za TV Prva.

Ono što je ohrabruje je to što se broj zaraženih smanjuje i tamo gdje nije postignut visok imunitet vakcinacijom. Događa se upravo ono što je dr Gligić najavljivala posljednjih godinu dana, a to je da "virus ide da ugasi sebe jer nije promenama uspeo na čoveku da opstane".

Za razliku od korone, Variola vera nije ni jednom mutirala, ali to je, kako kaže, druga vrsta virusa - DNK.

"Korona nikada neće nestati jer su divlje životinje u prirodi inkubator za razvoj korone, i sve zavisi kada će ponovo naći neki medijator da iskoči.

Korone će tada dočekati imuno stanovništvo i virus neće više nikada napraviti ovo dramatično kao što je sada bilo".

Dr Gligić smatra da nema potrebe za trećom dozom vakcine i podsjetila je na to da je ona pobornik vakcina od cijelog virusa za koje smatra da će stvarati najviše antitijela na mutante jer se daje cio virus na koji će organizam stvarati odbranu.

"Neutrališuća antitela se kod starih vakcina javljaju jako rano. Po mom mišljenju, ne bit trebalo davati treću dozu, jer su sigurno razvijena neutrališuća antitela i druga antitela u odbrani.

Sve dok ne dođe do toliko velike promene na virusu nema potrebe. Tek onda od parčića mutirajućeg virusa koji bi dao odbranu može da se pravi treća. Zasad ove vakcine štite i od mutanta. Neka štite i do 50 odsto, nećemo doći ni do bolnice ni do respiratora", uvjereva virusologinja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije