Čudo na zapadu Bosne i Hercegovine: Moderna kompanija u kojoj dominiraju žene

1
Radiosarajevo.ba
Čudo na zapadu Bosne i Hercegovine: Moderna kompanija u kojoj dominiraju žene
Wikipedia / Bosanska Krupa

U poslovnoj zoni Pilana u Bosanskoj Krupi, na lokaciji nekadašnjega poduzeća Krupatrans, na 2250 četvornih metara površine već četiri godine posluje njemačka firma Ringspann, čije je sjedište u Bad Homburgu i jedna je od vodećih proizvođača pogonskih komponenti u Europi.

U moderno opremljenom pogonu Ringspanna u Bosanskoj Krupi zaposleno je četrdeset radnika, od čega 24 žene i 16 muškaraca starosti između trideset i trideset i tri godine. Oni uz pomoć savremene CNC tehnologije proizvode patentirane proizvode iz matične firme u Bad Homburgu. Iz sirovog željeza CNC obradom, tokarenjem i glodanjem proizvode dijelove za elektromotore. Dijelove za električne bicikle kompanije Bosh montiraju u ovdašnjem pogonu i isporučuju u Ringspann u Bad Homburgu, u koji inače stižu i komponente proizvedene iz ostalih proizvodnih pogona u svijetu kako bi se montirao gotov proizvod. Ringspann je prošle godine korporativno postavljen i kao prodajni predstavnik za zemlje bivše Jugoslavije, osim Slovenije, tj. za BiH, Srbiju, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru.

Već uspješno sarađuju s većim sistemima u Srbiji poput Goše i EFT - Rudnika te Termoelektrana Stanari pokraj Doboja u BiH. Ringspann je ovih dana postao bogatiji za dvije nove industrijske mašine koje će ovoj firmi unaprijediti poslovanje, njenu posvećenost kvaliteti i neizbježnoj misiji zadovoljstva kupaca.

U Austriji teže povrijeđen radnik iz BiH pri padu na radnom mjestu

U Austriji teže povrijeđen radnik iz BiH pri padu na radnom mjestu

"Spinner VC850 predstavlja vrhunac preciznog inženjerstva u strojnoj obradi. Dizajniran za primjene visokih performansi, ovaj vertikalni obradni centar integrira najmoderniju tehnologiju s robusnom konstrukcijom.

"Odlikuje se prostranim radnim omotačem i iznimnom krutošću, osiguravajući vrhunsku stabilnost i preciznost tokom rada. VC850 je opremljen naprednim funkcijama poput opcije vretena velike brzine, mogućnosti brze promjene alata i intuitivne kontrole, što ga čini idealnim za širok raspon zadataka obrade" od izrade prototipa do proizvodnje golemih količina"  kaže Advan Beganović, direktor Ringspanna u Bosanskoj Krupi.

Američki biznismen porijeklom iz BiH preuzeo još jednu kompaniju u Sarajevu

Američki biznismen porijeklom iz BiH preuzeo još jednu kompaniju u Sarajevu

"Proizveden da se nosi s raznolikim nizom aplikacija za struganje, ovaj stroj kombinira robusnu konstrukciju s inovativnom tehnologijom. Uz moćno vreteno i mogućnost brze izmjene alata, TC800 osigurava učinkovitu proizvodnju složenih tokarskih dijelova s visokom preciznošću. Njegovo korisničko sučelje i prilagodljive opcije čine ga nezamjenjivim sredstvom za industrije koje zahtijevaju preciznost i fleksibilnost u svojim proizvodnim procesima. Obije mašine pružaju iznimne performanse za različite aplikacije obrade i kvalitetu našega rada i performansi" kaže Beganović.

Odgovorni poslovi

"Danas u Ringspannu žene obavljaju vrlo odgovorne poslove, od poslova rukovoditelja proizvodnje, nadzora kvalitete, montaže do CNC obrade metalnih dijelova, o čemu svjedoči i struktura zaposlenih, gdje od ukupnoga broja radnika žene čine 60 posto. Uz proizvodnju, iznimno je važna montaža proizvoda koju obavljaju žene, što je, inače, spas za naše tržište jer će svakoj porodici, uz zaposlenog muškarca, plaća žene značajno upotpuniti kućni proračun, pa naši građani neće razmišljati o odlasku iz BiH" smatra Advan Beganović, direktor ove firme, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije