Čubrilović: Nacrt zakona o tzv. VSTV-u RS donesen u skladu sa ustavom BiH

1
Radiosarajevo.ba
Čubrilović: Nacrt zakona o tzv. VSTV-u RS donesen u skladu sa ustavom BiH
Foto: Twitter / Nedjeljko Čubrilović na konferenciji za medije u NS RS

Predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović izjavio je kako je Narodna skupština tog bh. entiteta jučerašnjim usvajanjem nacrta zakona o tzv. VSTV-u RS, u potpunosti postupila u skladu s Ustavom BiH i Ustavom RS-a, u kojem je određeno da postoji visoko sudsko i tužilačko vijeće koje osigurava samostalnost, nezavisnost, nepristrasnost, stručnost i efikasnost sudstva i tužilaštva.

"Narodna skupština RS-a je ovaj zakon usvojila u formi nacrta i uputila ga u javnu raspravu, u trajanju od 60 dana. Nakon toga zakon se u skupštinsku proceduru upućuje u formi prijedloga i tek onda ide na usvajanje i objavljivanje u Službenom glasniku", istakao je Čubrilović.

Prvi čovjek NSRS-a podsjeća kako je prije 20 godina ukinuto visoko sudsko i tužilačko vijeće od strane tadašnjeg Visokog predstavnika.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

"Visoko sudsko i tužilačko vijeće RS je postojao i ranije sve dok ga 2002. godine nije ukinuo visoki predstavnik za BiH i nametnuo Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću na nivou BiH. Visoki predstavnik je i na taj način preuzeo ovlasti parlamenta i donosio zakone za koje nije imao legitimno i legalno pravo", kaže Čubrilović.

On ističe i da će NSRS i u narednom periodu donositi odluke koje su "u interesu nje i njenih građana".

"Narodna skupština će i ubuduće donositi zakone u skladu s Ustavom RS, u interesu RS i njenih građana, a koji su, na demokratski način, birali narodne poslanike da na najbolji mogući način zastupaju njihove stavove", izjavio je predsjednik ovog entitetskog tijela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije